Wetenswaardig Allerlei.
De vogel en de wind. -
De nieuwere onderzoekingen hebben ons menige opheldering verschaft omtrent het raadsel der vogelvlucht. Een der merkwaardigste is de vaststelling van de wisselwerking tusschen de vogelvlucht en den wind. Deze natuurkracht, waartegen de luchtschippers tevergeefs kampen, is voor de vogels volstrekt geen vijandige macht. De wind en wel de tegenwind draagt als het ware den vogel. Het is een bekend feit, dat de vogels bij het opvliegen steeds de richting tegen den wind plegen in te slaan, en dit gaat zoo ver, dat zij in geval van nood soms over het geweer van den jager of den snavel van hun vervolger heen trachten op te vliegen.
twee goede vrienden, naar de schilderij van O. Eerelman.
De mooie soort vlucht, die wij bij voorbeeld bij het rondzweven der ooievaars waarnemen, de zeilvlucht, waarbij de vogel niet met de vleugels slaat, maar ze uitgebreid houdt en slechts van tijd tot tijd in beweging brengt, is zonder wind niet mogelijk. Dit feit is reeds van de oudste tijden aan de valkeniers bekend geweest, daar zij dikwijls konden waarnemen, dat bij de gevechten, die verschillende vogels hoog in de lucht te voeren hadden, de wind de zege verzekerde aan die vogels, welke in de zeilvlucht bedreven waren. Onze ooievaar, die tusschen de boomen maar een stumper in het vliegen is, toont zich een meester, als hij in hooger luchtgewesten den frisschen windstroom onder zijn vleugels voelt. Als de vogels hun verre reis naar het zuiden aanvaarden, maken zij daartoe van den tegenwind gebruik, en als zij onderweg uitgeput van vermoeienis op schepen neervallen, komt dat dikwijls alleen hiervandaan dat de wind is omgeslagen.
Een Fransen natuurvorscher, Mouillard, merkte eens een hoogst teekenend geval op. Een adelaar zat op den top van een esch; daar streek een frissche bries door de lucht, de vogel breidde de vleugels uit en liet zich tegen den wind vallen. Hij werd door den wind, over een afstand van ongeveer 100 meter, een 50 meters hoog opgenomen, zonder dat hij een enkelen vleugelslag had gedaan.
De menschen tobben zich af om het geheim van het vliegen te ontsluieren en ook het gebied der lucht te veroveren. Met den luchtballon vliegen zij nu al sinds meer dan honderd jaren niet waarheen ze willen, maar waarheen de wind wil; de wind in zijn onberekenbaarheid is de grootste vijand de[r] luchtschippers. Maar, gelijk de onderzoekingen ons aantoonen, is hij juist de bevorderaar der vogelvlucht, en deze waarneming maakt het waarschijnlijker, dat een oplossing van het vraagstuk der willekeurige vlucht niet onmogelijk is.