Wetenswaardigheden.
Melaatschheid.
Men vraagt ons wat toch eigenlijk de Melaatschheid is, waaraan al de ongelukkige bewoners van het eiland Molokaï lijdende zijn, en waaraan ook hun heldhaftige verzorger, pater Damiaan bezweken is.
De Melaatschheid is eene zeer hardnekkige slepende huidziekte, welke reeds in den aanvang onzer jaartelling in het Oosten heerschtte en zich later in verschillende, doch minder kwaadaardige vormen ook in het Westen vertoonde. De melaatschheid komt voort uit kwaadsappigheid en begint met pijnlooze vlekken op de huid of met brandende vlechten, waarop booze zweren of eene wanstaltige misvorming der huid door schubben of knobbels volgen. De omvang, de hardheid, de dikte en de verbreiding dier korstachtige schubben en het voortwoekeren dier zweren over verschillende lichaamsdeelen, alsmede de hier gepaard gaande verschijnselen, zooals ontsteking en verwoesting der beenderen, verlamming, versterving en waterzucht, zijn zeer verschillend. Tegenwoordig komt die ziekte in Europa zelden voor.
Men heeft hoofdzakelijk 2 soorten van melaatschheid in de eerste plaats de Oostersche, die weer verdeeld is in eene witte, schubbige en knobbelige. De witte wordt ook Mozaïsche genoemd. Voorts heeft men de Westersche, met eenige onderdeelen, zooals de roode ziekte van Cayenne, de ziekte van de Krim, de Noordsche melaatschheid, de ziekte van Lombardije, de Asturische roos en de vlecht van Aleppo.
mgr. j.l. spalding, bisschop van peoria.
Feestredenaar bij het leggen van den eersten steen der Kath. Universiteit van Washington.
De oorzaken van melaatschheid zijn vooral te zoeken in erfelijkheid, een ongezond klimaat, bedorven drinkwater, slecht voedsel en verzuimde reiniging der huid. Zij wordt begunstigd door het nuttigen van varkensvleesch en visch. De meeste gevallen zijn ongeneeslijk.