van des konings raden en tot stadhouder van geheel Syrië benoemd. In de woning van Simmas, waar hij gehuisvest was, zag hij Semiramis en werd door hare schoonheid betooverd. Hij smeekte Simmas, hem zijn pleegkind tot wettige echtgenoote te geven, en voerde haar naar Ninivé. Uit dit huwelijk werden hem twee zonen, Hyapates en Hydaspes, geboren. Dewijl Semiramis, behalve haar uiterlijk schoon, nog andere hieraan beantwoordende uitstekende hoedanigheden bezat, had zij haren man geheel in hare macht, en alles gelukte hem wel, omdat hij niets deed, zonder haar te raadplegen.’
***
De afgodische liefde, welke Onnes voor zijne vrouw koesterde, bewoog hem om haar uit Ninivé naar de legerplaats te roepen, en Semiramis gaf met blijdschap aan deze oproeping gehoor. Nauwelijks was zij daar aangekomen, of zij bemerkte dat de belegeraars hunne krachten nutteloos verspilden, door hunne aanvallen alleen tegen die deelen der stad te richten, welke in de vlakte gelegen waren, dewijl het een vruchteloos werk scheen, den hoog op de rotsen liggenden en wel bevestigden burg aan te tasten. Deze werd dientengevolge door de Bactriërs ook zeer zorgeloos bewaakt.
Semiramis, eene stoutmoedige vrouw, verzamelde eene bende geharde krijgers, allen mannen, wel geoefend in het bestijgen van rotsen, en stelde zich aan hun hoofd. Uit eene diepe kloof kwamen zij tegen de rotsen op; het gelukte hun de Bactriërs te overrompelen en een deel der vesting in te nemen. Van hier gaven zij het sein tot de bestorming aan het leger, dat hierop in de vlakte wachtte.
Nu ontzonk den Bactriërs de moed. Hun burg was verloren; zij gaven de verdediging op en de sterke veste viel in handen van de aanrukkende Assyriërs. Zoodra koning Ninus van de heldendaad dezer vrouw hoorde, werd hij met bewondering voor haar vervuld; en nauwelijks had hij de schoone Semiramis gezien, of hij ontvlamde door hare bekoorlijkheden in zulk een liefdegloed, dat hij Onnes dringend verzocht hem die schoone vrouw af te staan, terwijl hij hem ter vergoeding zijne eigene dochter Suzanna tot vrouw beloofde. Maar Onnes sloeg dat verzoek af. Vergeefs smeekte, vergeefs gebood de vorst. Eerst toen Ninus dreigde dat hij den ongehoorzame de oogen zou laten uitsteken, wanneer hij Semiramis niet varen liet, gaf de hoveling toe. Van droefheid over het verlies van de geliefde verviel hij tot krankzinnigheid en maakte door ophanging een eind aan zijn leven. Semiramis werd dus des konings gemalin. Zij schonk hem een zoon, Ninyas, en toen Ninus stierf nam zij in de plaats van den knaap het bewind over het Assyrische rijk in handen. Boven het lijk van haren echtgenoot liet zij, ter eeuwige gedachtenis, een grooten heuvel opwerpen, die een omtrek van 6000 en eene hoogte van 5400 voet had.
Volgens andere berichten, ons ook door Diodorus medegedeeld, was Semiramis niets dan eene schoone lichte vrouw, die door hare bekoorlijkheden des konings liefde verwierf. Zij wist Ninus zóó geheel te verstrikken, dat hij haar op haar verzoek de regeering gedurende vijf dagen overliet. Zoodra zij den schepter opgenomen en zich in een koninklijk kleed gehuld had, gaf zij reeds op den eersten dag een prachtig, op groote schaal aangelegd feestmaal. Alle rijksgrooten en legerhoofden der Assyriërs werden genood, en zij wist hen allen door hare bekoorlijkheid zoo te betooveren, dat zij door hen als koningin vereerd werd. Zij liet hierop haren gemaal in de gevangenis werpen en eindelijk ter dood brengen.
Semiramis regeerde geheel in den geest van Ninus. Aan het hoofd harer legers maakte zij veroveringstochten en al hare ondernemingen gelukten. Zij trok haar geheele rijk door, stichtte overal prachtige gebouwen, en liet alom de gebergten doorbreken om wegen aan te leggen. Dijken liet zij opwerpen, nieuwe steden stichtte ze.
Alle wonderen van bouwkunst uit die tijden en die landen werden in vervolg van tijd aan Semiramis toegeschreven. Onder anderen was dit het geval met het veel oudere Babylon en met zijne beroemde hangende tuinen die - zooals wij zien zullen - hun ontstaan aan een lateren koning danken.
(Wordt voortgezet.)