tegen de Meden op, die aan de Kaspische zee woonden. Al ontmoette hij hier een heftigen weerstand, toch behaalde hij de overwinning en de koning der Meden werd, tot straf voor zijn verzet, met zijne vrouw en zijne zeven kinderen aan het kruis genageld. Zóó toog de dappere veroveraar van volk tot volk; geheel het westelijk deel van Azië onderwierp hij aan zijne zegevierende wapenen. Zelfs de Egyptenaars, zoo luidt de sage, heeft hij ten onder gebracht. Nadat hij alzoo het Westen voor zijne heerschappij had doen bukken, ondernam hij met zijn leger den tocht naar het Oosten. Ook hier overwon hij het ééne volk voor, het andere na. Alleen de Bactriërs, die noordelijk van het gebergte Paropamisus aan de rivier den Oxus woonden, kon hij niet onder het juk brengen, dewijl de bergpassen, die toegang tot hun land verleenden, te rotsig en te onbegaanbaar waren en dewijl zij verdedigd werden door een dapper en in den wapenhandel zeer bedreven volk.
Nadat Ninus in een tijdsverloop van zeven jaren de halve wereld veroverd had, besloot hij eene groote stad te bouwen, die hij naar zijn eigen naam Ninus of Ninivé noemde. De onmeetlijke Assyrische koningsstad verrees op zijn bevel. De overwinnaar brandde van begeerte om het eenige volk, dat hij niet had kunnen onderwerpen, de Bactriërs, onder zijne macht te brengen. Hij verzamelde een ontzaglijk leger, waartoe alle onderworpen volken hulptroepen moesten leveren. Zóó bracht hij 1,700,000 man voetvolk, 210,000 ruiters en 60,000 strijdwagens bijéén. Daar dit leger echter te groot was om in eens door de enge bergpassen te worden heengevoerd, moest de koning het in verschillende afdeelingen splitsen.
De koning der Bactriërs, Oxyartes, had van zijn kant een leger van 400,000 man verzameld, en sloeg bij het eerste treffen de Assyriërs met een verlies van 10,000 man terug. Tegen een tweeden aanval was hij evenwel niet bestand; hij werd geslagen; zijne troepen verstrooiden zich en keerden naar hunne woonplaatsen terug, en alle Bactrische steden vielen achtereenvolgens in de macht van den onweerstaanbaren vijand. Slechts ééne stad, de hoofdstad Bactra, waarin zich ook het koninklijk paleis bevond, wederstond met onwrikbare dapperheid de aanvallen der Assyriërs.
Ninus was met zijne troepen voor de stad gekampeerd. De belegering duurde lang. Nu besloot de eerste van des konings raden, Onnes, zijne geliefde vrouw Semiramis, die hij in Ninivé achtergelaten had, in de legerplaats te doen komen. Door dit besluit van Onnes werd het lot der oude wereld beslist.
(Wordt voortgezet.)