Het ware portret van Thomas à Kempis.
het ware portret van thomas à kempis.
naar de oudst bekende schilderij.
De schilderij, waarnaar onze gravure is genomen, is een eikenhouten paneel, van 63 centimeters hoogte op 47 breedte, door den hoogen ouderdom eenigszins donker geworden, maar overigens volkomen ongeschonden. Het stuk. door oudheidkenners in het begin der XVIe eeuw geplaatst, behoort thans aan de familie Allard te Geertruidenberg, maar is oorspronkelijk van Zwolle afkomstig.
Men ziet Thomas in zijn ordesgewaad op de helling van den Agnietenberg zitten, een geopend boek in de eene en een rozenhoedje in de andere hand; terwijl aan zijne linkerzijde een groot boek ligt met de bekende spreuk: In omnibus requiem quesivi et nusquam inveni, nisi in een hoecxken met een boecxken. Daarbij liggen, ten teeken van Thomas' werkzaamheid als schrijver, nog een paar kleinere boeken, in formaat en band geheel overeenstemmende met zijne te Brussel bewaarde eigenhandige geschriften. Op den tweeden grond staat een huis, dat wellicht een bijgebouw van het klooster voorstelt; iets verder achterwaarts ziet men het eigenlijke klooster met de kerk. Op den achtergrond in het verschiet verrijst een versterkt kasteel.
De vergelijking onzer schilderij met andere oude stukken, vooral met het oorspronkelijk nog heden te Zwolle bewaarde portret van Thomas, toont dat wij hier onbetwistbaar zijne ware afbeelding voor oogen hebben.