Het krankzinnigen-gesticht Voorburg te Vucht.
Het is een treurig verschijnsel dat in onzen tijd van beschaving, verlichting en geestesontwikkeling het aantal krankzinnigen haast met ieder jaar toeneemt, zoodat bijna overal zich de behoefte doet gevoelen aan het uitbreiden of vermeerderen der inrichtingen, bestemd om die ongelukkige lijders op te nemen. Gelukkig dat de zorg voor het lot der rampzalige zinneloozen, het streven om hen door doelmatige verpleging aan zich zelven en de samenleving terug te geven, en de ijver van wetenschappelijke mannen om naar middelen ter genezing te zoeken gelijken tred houden met het toenemend aantal krankzinnigen, zoodat het niet ontbreekt aan toevluchtsoorden, waar voor hen, zoo al geene genezing, dan toch eene liefderijke verzorging te vinden is.
Tot nog toe bezat Noord Brabant geen zinneloozen-huis, dat door zijne doelmatige inrichting algemeene bekendheid en vertrouwen verworven had, en werden vele krankzinnigen dier streek ter verpleging naar België, inzonderheid naar onze vermaarde kolonie van Gheel gezonden.
In deze leemte is thans voorzien door de inrichting van een geneeskundig zinneloozen gesticht te Vucht bij 's-Hertogenbosch.
Onze gravure in dit nummer kan den lezer een denkbeeld geven van de uitgestrektheid dezer inrichting, die in 1885 werd aangelegd op het prachtig gelegen landgoed Voorburg, dat zich over eene oppervlakte van ongeveer honderd hectaren aan den straatweg tusschen Vucht en Boxtel uitstrekt. Voor eene som van 1.200.000 fr. aanbesteed, werd de bouw in April begonnen; den 30en Juni werd de eerste steen gelegd en den 1en December kon het gebouw, dat op 600 patiënten berekend is, in gebruik worden genomen. Het werd al aanstonds betrokken door 380 krankzinnigen (203 vrouwen en 177 mannen) en herbergt er op het oogenblik omstreeks 500.
Alleen voor de gebouwen en tuinen, dienende voor verpleging, zijn ruim vier hectaren ingenomen. Bij de indeeling en samenstelling heeft men getracht alles tot in de kleinste bijzonderheden naar de laatste eischen in te richten ten einde het herstel dier ongelukkige natuurgenooten te verkrijgen, en, waar dit niet mogelijk mocht zijn, althans hun lijden te verzachten. Zoowel de verblijf- als slaapzalen zijn allen zeer ruim, vroolijk en luchtig en omgeven met uitgestrekte tuinen en veranda's. Elk denkbeeld van opsluiting is daardoor weggenomen.
Voor den geneeskundigen dienst zijn aangewezen drie dokters van erkende bekwaamheid, en voor de verpleging, geestelijke broeders en zusters.
Gelegen in eene gezonde streek op een uur afstands van 's-Hertogenbosch, met welke stad het evenals met het dorp Vucht door den stoomtramweg verbonden is, bied het gesticht Voorburg den krankzinnigen een heilzaam en rustig toevluchtsoord aan.