[Onze gravures]
Steekspel
Op de marktplaats in Munchen bij de bruiloft van Hertog Willem V van Beieren met Renata van Lotharingen.
Hertog Willem V van Beieren, bijgenaamd de Vrome, die in den ouderdom van 31 jaren, in 1579 den troon besteeg, was de oudste zoon van Albrecht V, den Grootmoedigen, die een vriend was van glans en pracht.
Het hofleven in Munchen geleek onder hertog Albrecht eene voortdurende reeks feesten, en zijne vleiers noemden hem den vader der muzen, de gouden bron, die elk gebied van wetenschap met zijn overstroomend water besproeide. Zijne landen verarmden intusschen onder den druk der lasten, welke het land wegens zijne verkwistende uitgaven moest opbrengen. Zoo verlangde de hertog ook voor de uitrusting en verloving van zijn zoon Willem van de vertegenwoordigers des lands als buitengewone bijdrage: 190.000 gulden, voor welke bijdragen hij hen allen te zamen op de feesten uitnoodigde. Genoemde bruiloft van Willem V met prinses Renata werd dan ook zoo plechtig gevierd, als ooit was geschied aan een der hoven van dien tijd, volgens het uitvoerig verhaal der kronieken. Reeds lang voor het feest trokken boden van Munchen naar Florence, Rome en Spanje, evenals door het geheele land, om overal de vorsten uit te noodigen, en de menigte prinsen, welke aan de uitnoodiging gehoor gaven, en de stoet hunner afgevaardigden en hun gevolg was niet te overzien.
Het glanspunt der langdurige feestelijkheden was wel het grootsche steekspel op de marktplaats te Munchen, dat professor Schwoister ons op eene voortreffelijk met historische getrouwheid ontworpene en uitgevoerde schilderij te aanschouwen geeft. Ter linkerzijde zitten op hunne hooge tribune de vorstelijke personen, rechts op eene andere tribune de leden van den adel en de patriciërs alsmede een muziekkorps. Het volk omringd de omheining. In het strijdperk wordt tusschen de mededingende dappere krijgers kamp geleverd: links springen juist twee geharnaste ridders op hunne prachtig versierde strijdrossen met gevelde lansen op elkander los. Bij de eerste hoofdgroep heeft de schok reeds plaats gehad, de eene ridder is door den geweldigen slag in het zand geslingerd, en de wapenknechten snellen hem ter hulp, terwijl de overwinnaar zijne lans fier in de hoogte steekt. Overwinnaar in dit steekspel, van welks pracht nog lang daarna heinde en ver werd gesproken, bleef de dappere Kaspar Nothhaft van Schalming.