[Onze gravures]
Het slot Friedrichskron.
Keizer Frederik, die sinds zijne kroning in het kasteel van Charlottenburg woonde en daar de laatste crisis zijner ziekte doorworstelde, is sinds het toenemen zijner beterschap naar Friedrichskron te Potsdam verhuisd. Het park van Charlottenburg ligt in de nabijheid der Spree en is zeer vochtig, zoodat een droger verblijf de voorkeur verdiende.
Het kasteel Friedrichskron, vroeger het Nieuwe Paleis genoemd, is gelegen in Potsdam, de oude residentie van de Pruisische koningen, die evenals de meeste vorstenhuizen hunne geliefkoosde verblijfplaats hadden. Potsdam is op dit punt zeer bevoorrecht geworden. Het is eene der schoonste en regelmatigst gebouwde steden van Duitschland en bestaat uit eene oude en eene nieuwe stad. In de onmiddellijke nabijheid van Potsdam ligt het bekende Sanssouci, waar herinneringen aan verbonden zijn van den grooten Frits en den molenaar, die den oppermachtigen koning durfde zeggen, dat er nog rechters zijn te Berlijn. Het park van dit paleis is nog een heerlijk lustoord met prachtige standbeelden, fonteinen en zuilen.
Het slot Friedrichskron, dat vroeger door den kroonprins werd bewoond en pas door den herstellenden keizer betrokken is, verdient thans meer de bijzondere opmerkzaamheid. Onze gravure geeft den gevel van het flink in renaissance-stijl ontworpen monument. De naam Friedrichskron is op verlangen van den keizer aan deze grootsche stichting van Frederik den Groote gegeven. Het karakter van het gebouw is doo en door nationaal, zoowel wegens de herinneringen er aan verbonden als door de forsche standbeelden van historische personen, die de kroonlijsten van het dak sieren, en de reusachtige kroon, het symbool van het Pruisische koningschap, die op den koepel van het paleis prijkt. Deze kroon wordt zeer zinrijk gesteund en opgeheven door drie vrouwenfiguren van even kolossale afmeting. Het zijn de vijandinnen van den grooten koning, de keizerinnen van Oostenrijk en Rusland en de markiezin van Pompadour. De reeds vermelde beeldenrij op de kroonlijst, de talrijke standbeelden onder aan den gevel, de kolommen de vensters en het fries boven de hoofdpoort, alles is door den bouwmeester Karl van Gontard uit Mannheim nauwkeurig volgens de aanwijzing en plannen van den vorst zelf ten uitvoer gebracht.
De roodsteenen gevel met zijne zandsteenpilasters en zijne standbeelden in rococo-stijl maakt een machtigen indruk. Evenals Lodewijk XIV de vlakte van Versailles de voorkeur gaf op de hoogte van Saint Germain, zoo bouwde ook Frederik de Groote dit slot liever op de vlakte dan op een naburigen heuvel.
Sinds het slot echter de gewone zomerresidentie werd van den kroonprins en thans van het keizerlijke paar, is veel gedaan aan de versiering der omgeving, ten einde hieraan een meer landelijk aanzien te geven.
Het geheele inwendige van het kasteel is niet minder prachtig en heeft altijd gegolden voor een model van zuiveren rococo-stijl. Het heeft den grooten Frits de som van drie millioen thaler gekost
De vleugel, die door den stichter eens bewoond werd, beslaat de zuidelijke helft van het slot; het noordelijke deel vormt thans het zomerverblijf van den keizer.
Beide gedeelten worden verbonden door de groote middelzaal, welke beroemd is onder den naam van Muschelsaal, de schelpenzaal, de parel van het slot Friedrichskron. Het is eene zaal geheel in den smaak van de romantische knutselarijen van den rococo-stijl. De wanden en pijlers zijn overal op- en ingelegd met kunstigen druipsteen, met echte schelpen, koralen, groote stukken kristal, amethysten, topazen en andere kostbare steenen. Eerst in den allerlaatsten tijd heeft men twee reusachtige stukken bergkristal, welke keizer Wilhelm persoonlijk van zijne laatste reis uit Gastein meebracht, in de zuidzijde der zaal geplaatst; deze bijzonderheid trekt veel belangstellenden. Daar is ook het studeervertrek van den ouden Frits, de muziekkamer met het ouderwetsche instrument, zijne ontvangkamer en vele andere kleinere vertrekken, allen in den kunstigen, vroolijken, maar soms knutselachtigen rococostijl. Marmeren statuetten en antieke meesterstukjes van beeldhouwkunst, geschilderde plafonds, waarop Apollo en de Muzen u van den blauwen hemel tegenlachen, versieren elk dezer keurige vertrekken.
Prachtige schoorsteenmantels uit Egyptisch porfier en mozaïeken uit de villa van Hadrianus, waarover de toeschouwer verbaasd staat, ginds weder heerlijke bronzen uit den tijd van mevrouw de Pompadour, met grillig gevormde hoekstandaartjes, en prachtig met goud en kleuren ingelegde meubelen, boekenkasten, handschriften van den grooten bewoner, alles is ten volle de aandacht der bezoekers waard.
Eene onafzienbare galerij van schilderijen, oorspronkelijke en nageschilderde van Italiaansche en Fransche meesters, Berlijnsche vazen, hooge spiegels in kostbare lijsten volgt in de meest rijke verscheidenheid. Op de tweede verdieping van het paleis heerscht dezelfde overvloed. Daar ligt de groote danszaal met haren vloer van rozen- en ebbenhout, glanzend van het fijnste marmer, met muurschilderingen naar Guido Reni, Giordano en Rugieri. Het is eene wondervolle ruimte, in welke veel groote dansfeesten, ook in de laatste jaren, plaats hadden. Ook vindt men in het paleis nog eene buitengewoon schoone marmerzaal. Hier heeft de kleur, de groote aantrekkelijkheid van dit heerlijk monument, hare schoonste overwinning gevierd. Rood en wit marmer bedekt de wanden der hooggewelfde zaal, de zoldering is versierd met voorstellingen uit de godenwereld, modellen van klassieke kunst, die in zuiverheid van vorm en harmonie van kleur met elkaar wedijveren. Schilderijen van groote meesters versieren deze zaal, wier oogverblindende schoonheid den spot drijft met elke juiste beschrijving.
Inderdaad de Duitsche keizer heeft zich eene waardige woonplaats gekozen, waar het in zijne naaste omgeving minder weelderig, maar huiselijker zal zijn. We vormen den hartelijken wensch, dat hij van daar uit nog vele jaren met toenemende krachten zijn volk in algemeenen vrede moge besturen.