verblindende kleurenpracht opleverden, eenigszins getemperd door den somberen toon van de kleeding der dames, die alle in het zwart waren gedost.
Omstreeks negen uur verliet de Paus het Vaticaan en werd na een kort gebed in de kapel van het H. Sacrament in zijn zilveren stoel naar de welbekende kapel der Piéta gedragen, waar hij met den grooten pauselijken mantel bekleed werd en te sedia gestatoria plaats nam. Zoodra de Heilige Vader, op de schouders zijner sediarii gedragen en door de kardinalen, de beamten van het pauselijke hof, de edelwacht en de Zwitsersche garde omringd, het opengehouden middenschip der basiliek binnentrok, klonken uit zilveren trompetten de tonen van het Tu es Petrus hem tegen, terwijl de menigte in uitbundig gejuich uitbarstte.
Te midden der ontelbare aanwezigen trok de stoet naar het pauselijke altaar, dat zich met zijn bronzen baldakijn, in het midden van den tempel, onder den ontzaglijken koepel verheft. Hier steeg de Heilige Vader van de sedia en beklom de treden van het altaar, om het heilig misoffer te gaan opdragen.
Voor hem, die met de inrichting der Romeinsche basilieken niet bekend is, is het tot juist begrip onzer afbeelding noodig te weten dat het pauselijk altaar zoo is geplaatst, dat de officiant met den rug naar het priesterkoor en met het gelaat naar het schip der kerk gekeerd is. Vóór het altaar leidt namelijk een dubbele trap naar de crypte, met de graven der apostelen, waarboven het is opgetrokken, zoodat daar geene plaats is voor den officiant. Deze staat er dus in zekeren zin achter en ziet, tusschen de altaarkandelaren door, neder op de menigte in de groote beuk. Vandaar dat zich op onze afbeelding, achter het altaar, als een eindeloos verschiet opent; het is het schip der St. Pieterskerk, hetwelk zich in zijne volle lengte voor ons oog uitstrekt Aan den ingang van dat schip zien wij het standbeeld van den H. Petrus, overhuifd door een purperen troonhemel, waarvan eene gulden lamp afhangt.
De prelaten, welke wij op den voorgrond van ons tafereel waarnemen, zijn de driehonderd aartsbisschoppen van alle landen en ritussen, welke het geheele priesterkoor innamen. In dat priesterkoor ook was ter eene zijde eene tribune opgericht voor de verwanten des Pausen, onder welke de broeder des Heiligen Vaders, kardinaal Giuseppe Pecci de eereplaats innam, terwijl daartegenover zich de tribune bevond van het diplomatische korps, waar de Fransche gezant vooraan zat.
De beide armen van het dwarsschip, op onze gravure slechts voor een klein gedeelte zichtbaar, werden ingenomen door de patricische Romeinsche familiën en de afgevaardigden der internationale comiteiten voor het jubelfeest. Ook stonden er tribunes voor genoodigden uit alle landen, zoowel voor het standbeeld des H. Petrus als aan de andere zijde van het schip. In het schip zelf, verdrong zich aan weerszijden van den opengehouden doorgang eene ingetogen menigte, die zich tot ver in de zijkapellen uitstrekte.
Onder de mis deden de zangers der Sixtijnsche kapel, op eene der zijtribunes bij het pauselijk altaar geplaatst, eene prachtige muziek hooren en bij het plechtig oogenblik der Elevatie weerklonken zilveren bazuinen.
Na de mis hief de Heilige Vader, voor het altaar staande, het Te Deum aan, waarvan de verzen beurtelings door het koor der pauselijke zangers en door al de aanwezigen gezongen werden. Onuitsprekelijk was de geestdrift, waarmee die duizenden stemmen den lofzang van dankzegging uitgalmden.
Thans werd den H. Vader opnieuw de driekroon opgezet, die hij onder de mis met den mijter verwisseld had; de Paus nam weder op de sedia plaats en werd tot vóór het altaar gedragen, waar eene hooge estrade was opgeslagen, van welke men het geheele middelschip alsmede de beide armen van het dwarsschip kon overzien. Op die verhevenheid werd de sedia neergezet onder een grooten troonhemel, welks draagstokken door de eerste grootwaardigheidsbekleeders van het hof werden vastgehouden. Terwijl een aartsbisschop het boek en een ander de kaars vasthield, bad de Paus met luider stemme in het Latijn, waarna hij, de armen uitbreidende en driemaal het kruisteeken makende, den plechtigen apostolischen zegen orbi et orbi uitsprak.
Een kardinaal-diaken las ten slotte den aflaat voor, ter gelegenheid van den jubilé uitgeschreven, en de stoet keerde onder de toejuichingen der menigte in dezelfde majestatische orde als waarin hij gekomen was, naar den uitgang der basiliek terug De gouden mis van Leo XIII behoorde tot het verleden, maar hare beteekenis als wereldgebeurtenis zal zich nog tot ver in de toekomst doen gevoelen. De Heilige Vader zelf kon niet nalaten die opmerking te maken, toen hij ter eene zijde de kostbare tiaar aanschouwde, door de stad Parijs geschonken, aan den anderen kant den prachtigen mijter des keizers van Duitschland en in het midden het stralende altaarkruis, dat een geschenk was van den keizer van Oostenrijk, terwijl de gewijde vaten, bij het heilig misoffer gebruikt, door koningin Victoria van Engeland waren aangeboden. Alle vorsten en volken der aarde hadden bijgedragen tot opluistering van het gouden priesterfeest des Pausen.