[Nummer 14]
Het 50-jarig jubelfeest
Der priesterwijding van Z.H. Leo XIII.
bronzen medaillon, door j.h. brom, van utrecht.
De gewichtigste gebeurtenis, die voor de katholieke wereld ophanden is, blijft voor het oogenblik nog altoos het gouden Jubileum der priesterwijding van Z.H. den Paus. Uit de verste hoeken der christenheid komen bewijzen van verkleefdheid en eerbied naar Rome toegevloeid, die een sprekend bewijs geven van de levenskracht en eensgezindheid der Katholieke Kerk. Maar niet alleen van de kinderen, voor wien hij een geestelijke Vader is, ook van de afgescheidenen zijner Kerk ontvangt de wijze Paus blijken van toegenegenheid en hoogachting. Broederlijk geeft de Protestant de hand aan den Katholiek, om hulde te brengen aan de hooge wijsheid en den zielenadel van het tegenwoordig Opperhoofd der Roomsche Kerk. Dit feit vol beteekenis is misschien zonder voorgaande in de kerkelijke geschiedenis. Het kenmerkt eene onloochenbare toenadering der nog geloovige Protestanten tot de oorspronkelijke godsdienstleer, die zich door de stormen der eeuwen onveranderd gehandhaafd heeft, en als de rechtstreeksche vijandin van alle afdwalingen alleen bij machte bleef het ongeloof uit haren schoot te bannen. En die algemeene waardeering van den Opperherder onzer Kerk is niet alleen uitgelokt door de verhevene deugden en de hooge geestesgaven van Leo XIII, maar zij is tevens de erkenning door de vereerders des gezags van het Pausdom als opperste macht tegen de revolutionaire grondbeginselen en als de krachtigste hefboom ter opbeuring van de burgerlijke samenleving.
Ontelbaar zijn de offergaven, die den H. Vader uit alle oorden der wereld, zoo van vorsten als van de nederigste zijner kinderen, toegezonden worden. De meeste dier geschenken zijn kunstjuweelen en velen mogen als eenig en van onschatbare waarde worden genoemd.
Ook het katholieke Nederland bereidt zijne giften voor den geliefden Paus, en onze lezers zullen voorzeker niet zonder belangstelling door de gravure kennis maken met eenige dier talrijke geschenken, welke onze Noorderburen te Amsterdam in eene Vaticaansche Tentoonstelling vereenigden.
De plaat op onze eerste bladzijde is de afbeelding van een bronzen medaillon, door den heer J.H. Brom te Utrecht vervaardigd. Het krachtige portret des Pausen spreekt van karakter en zijn misschien de trekken in het oog van sommigen wat sterk uitgedrukt, men vergete daarbij niet dat het brons juist geen smijdig was is. Voor het overige spreekt er leven, bezieling en gloed uit die beeltenis.
Ook de omlijsting is verdienstelijk. In den binnenrand van de cartouche, in renaissance stijl staan de jaartallen van geboorte, priesterwijding, Pausverheffing en jubilé van Z.H. Leo XIII. In de lijst staan zeer toepasselijk de bekende woorden van Horatius, die nooit beter zijn gekozen dan hier voor den jubilaris. ‘Aere perennius.’ Onvergankelijker dan metaal! Ook worden 's Pausen encyclieken door de beginwoorden herdacht. Boven in de cartouche bevindt zich in email het pauselijke wapen, onderaan de woorden: Petrus per Leonem locutus. ‘Petrus heeft door Leo gesproken.’
De twee beeldhouwwerken, door ons in gravures vertoond, zijn: eene Piéta in marmer, naar het voorbeeld der grootste meesters, doch geheel zelfstandig en kunstvol uitgevoerd door den Haarlemschen beeldhouwer F.L. Stracké Jzn., en het bronzen statuette van Paus Adriaan VI, de eenige in Nederland geboren Paus, dat aan den beitel van den befaamden Joh. Th. Stracké, beeldhouwer des konings van Holland, te danken is.
Op onze laatste bladzijde geven wij de teekening van eene kruisweg-statie, door den heer Van der Geld van 's Hertogenbosch ontworpen. Zoo als men ziet, heeft de kunstenaar zijne statie opgevat in 15e-eeuwsche motieven en met kleederdrachten uit dien tijd. Zij mag aanspraak maken op eenvoud, uitmuntende groepeering en juiste beweging.