lijke rondborstigheid, eenvoudige levenswandel en opofferende liefde voor zijne onderdanen. Hij is in waarheid ‘de vader van zijn volk,’ dat zijnen vorst ook als dusdanig met fierheid en openlijk heeft willen huldigen Indien men zich ook, buiten Holland's grenzen, op afzonderlijke feiten afgaande, een oogenblik heeft voorgesteld, dat het socialism bedenkelijken voortgang deed in het voormalige Gemeenebest der Vereenigde Provinciën, moet thans, na zulke krachtige en algemeene uiting van koningsliefde, die waan wel geheel geweken zijn en plaats gemaakt hebben voor de overtuiging, dat Nederland misschien op dit oogenblik de meest koningsgezinde staat is van Europa.
Er zou een heel boek te schrijven zijn over de versiering van straten en pleinen, de eerepoorten en zinrijke decoraties, de verlichting en de optochten, den morgengroet der vijf duizend kinderstemmen, de opgetogenheid der bevolking als de koningin zich met het prinsesje te midden van het dichtste gedrang vertoonde of de versieringen der volkswijken kwam bezichtigen, over den reusachtigen toeloop van toeschouwers, de uitgelatenheid waartoe bij wijlen de feestvreugde oversloeg, en de bewonderenswaardige orde en eendracht, die bij dat alles werd bewaard. Wij zullen daarom slechts in het kort vermelden, wat tot toelichting onzer gravures noodig is. Vooreerst bewonderen wij het heerlijk schouwspel der begroeting tusschen vorst en volk op den Dam, en daarna de voornaamste versieringen en illuminaties. De decoratie van het Damplein vooral was inderdaad luisterrijk. In de plaats of liever rondom en over het hooge monument midden op het plein, was een ander monument uit hout getimmerd, dat met vier fonteinen en tallooze bloemen gesierd, een feestelijken indruk maakt. Het bestond uit een breed vierkant vertrek, door de wapens der provinciën omgeven, waarop zich een pedestal verhief met nissen, die allegorische voorstellingen bevatten, door vrijstaande kolommen geflankeerd.
Acht monumentale standdaards ter hoogte van zeventien meters met vlaggen en bloemen getooid, rezen verder rondom het plein op en droegen electrische lampen, die des avonds eene zee van licht op de bonte omgeving wierpen.
Behalve van deze decoratie geven onze gravures een denkbeeld van de versiering op het Rokin, waar een drijvend eiland met eene fontein te midden van bloemen in de gracht was aangebracht, van de decoraties op de Prinsengracht, van den gecostumeerden gondeltocht en het galjoot in de bocht der Heerengracht
Verder zal men in dit nummer afbeeldingen vinden van de vier voornaamste illuminatiën.
Zoo niet de rijkste en prachtigste, dan toch de eigenaardigste versiering van geheel Amsterdam was ongetwijfeld het veel besproken galjoot, een zeventiende-eeuwsch vaartuig, door den heer J. Gosschalk ontworpen en liggende in de schilderachtige bocht van de Heerengracht. Het waterkasteel was niet minder dan 28 ellen lang, terwijl de hoogte boven de waterlijn aan den spiegel acht meter bedroeg. Het spreekt dus van zelf dat het op de ligplaats zelf in elkaar moest getimmerd worden.
Het vaartuig had twee masten en aan den spiegel twee hooge galerijen, door een balustrade bekroond. Langs beide zijden slingerden zich bloemguirlandes, waartusschen de wapens der provinciën waren aangebracht. Boven den spiegel was in het midden een door lantaarns geflankeerd transparant aangebracht met de wapens van Nederland en Waldeck-Pyrmont, waartusschen de naam prijkte van Willemijntje gelijk het vaartuig ter eere van het prinsesje gedoopt was.
Aan boord van dit vaartuig werden Woensdag en Donderdagavond in de feestweek muziekuitvoeringen gegeven, en de koningin bracht er met het prinsesje een bezoek op het oogenblik dat de historische gondeltocht de grachten der Amstelstad doortrok. Er heerschte eene onbeschrijfelijke drukte en levendigheid aan weerszijden der prachtige gracht, welke bij die gelegenheid met haar bonten vlaggetooi, de kleurige groepen in de bootjes van den optocht, het trotsche galjootschip met de hooge gasten aan boord, en de duizende toeschouwers op de kaden, op de hooge stoepen en in de vensters der deftige heerehuizen, een heerlijk schouwspel aanbood.
Maar nog aangrijpender was het tooneel op den avond der verlichting, toen vlammende lijnen langs het gansche vaartuig al het teekenachtige van den vorm ten volle deden uitkomen. Zooals het daar lag, met den hoogen en breeden achtersteven, welks talrijke raampjes door honderden lichtjes waren omlijst, in een reusachtig waterbekken, waarvan de randen duizenden lichtjes in het water als gouden franje deden weerkaatsen, maakte het een grootschen indruk, welke niet licht vergeten zal worden, - zoo min als het geheele koningsfeest, dat nog jaren lang zal voortleven in de herinnering van het Oranjelievende Nederland.
de koningsfeesten te amsterdam. - Verlichting van het galjoot.