in 1878 ging hij met den hoogsten prijs strijken, terwijl hij op dat te Londen in 1883 eveneens den eersten prijs won. In dezen laatsten wedstrijd wist hij door 22 van de 26 mogelijke zetten de overwinning te behalen.
J.H. Blackburne, van Londen, werd te Manchester geboren en wordt als de schaakkampioen van Engeland beschouwd. Hij is inderdaad eene buitengewone verschijning in de schaakwereld; nadat hij eerst op zijn achttiende jaar met de zetten op het schaakbord bekend was geworden, speelde hij twee jaar later in St. James's Hall te Londen blindelings tegen tien liefhebbers. In de laatste twintig jaren heeft hij Engeland op al de groote schaaktornooien der geheele wereld vertegenwoordigd, waar hij bijna altijd hooge prijzen wegdroeg. Zijn grootste bijval was zijne overwinning op het tornooi te Berlijn in 1881 met 16 van de 18 mogelijke zetten. Als blind speler wordt hij door niemand overtroffen en als zoodanig heeft hij zich dan ook in de geheele schaakwereld een grooten naam gemaakt.
Kapitein George Mackenzie, van New-York, is een Schot van geboorte, die in 1882 op het Londensche schaakcongres voor het eerst optrad en een prijs won. In 1883 ging hij naar New-York en binnen weinige jaren werd hij de sterkste speler van Amerika. In de laatste acht jaren was hij op vijf internationale tornooien een geducht mededinger, en op den Londenschen wedstrijd van 1883 overtrof hij al de andere spelers, Zukertort of Steinitz niet uitgezonderd, door zijn klein zettental.
S. Rosenthal, van Parijs, is de erkende kampioen van Frankrijk. Hij trad het eerst op bij het tornooi van Baden-Baden in 1870 en bezocht in het volgende jaar Londen, waar hij Wisker versloeg, die op dat oogenblik de kampioen van Engeland was. Op het tornooi te Weenen in 1873 won hij den vierden prijs en was een geducht mededinger zoowel op het Parijsche tornooi van 1878 als het Londensche van 1883.
Louis Paulsen, van Blomberg, is een Duitscher van geboorte en wordt als de sterkste van de Duitsche spelers beschouwd. Zijne eerste verschijning in de schaakwereld had plaats te New-York, waar hij met Paul Morphy om den hoogsten prijs streed van het eerste Amerikaansche congres. Paulsen werd geslagen, maar zijne behendige worsteling met Morphy verschafte hem een grooten naam. Sedert heeft hij Kolisch, Neumann, Anderssen en Schwarz overwonnen, en in drie Duitsche tornooien, te Leipzig in 1877, te Frankfort in 1878 en te Brunswijk in 1880 den eersten prijs weggedragen.
B. Englisch, van Weenen, is sedert acht jaren de erkende vertegenwoordiger van Oostenrijk. Hij verkreeg die positie op een tornooi, dat door zijne landgenooten opzettelijk was uitgeschreven om vast te stellen wie hun sterkste speler was. Hij trad met uitstekend gevolg op te Parijs in 1878, te Wiesbaden in 1880, te Weenen in 1882 en te Londen in 1883, terwijl hij zijne schitterendste triomfen vierde te Wiesbaden, waar hij met Blackburne en Schwarz om den eersten prijs kampte.
M.T. Tschigorin, van St.-Petersburg, is de erkende kampioen van Rusland, dat hij vertegenwoordigde op het Berlijnsche tornooi van 1881, dat te Weenen van 1882 en dat te Londen in 1883. Te Berlijn streed hij met Winawer om den derden prijs en te Londen won hij den vierden.
S. Winawer is uit Warschau geboortig, maar woont sedert vele jaren te Berlijn. Hij behaalde den tweeden prijs op het Parijsche tornooi van 1878, verdeelde met Steinitz de eerste en tweede prijzen te Weenen in 1882 en won den eersten prijs op het Neurenberger tornooi van 1883.
H.E. Bird, van Londen, is de oudste vertegenwoordiger der Engelsche schaakwereld, thans in leven. Zijn optreden klimt op tot 1851, toen hij in het eerste internationale tornooi te Londen mededong. Sedert dat tijdstip streed hij met goed gevolg op al de internationale tornooien van Europa en werd door zijne partijen met Anderssen, Buckle, Boden, Morphy en Steinitz wereldbekend.
James Mason is een Engelschman van geboorte, maar in Amerika grootgebracht. Hij onderscheidde zich het eerst als schaakspeler door den eersten prijs te winnen op het tornooi te Philadelphia in 1876. Sedert 1878 woont hij te Londen en is een geducht mededinger geweest op de voornaamste Europeesche tornooien. Te Weenen in 1882 was hij slechts een half punt lager dan Steinitz en Winawer, die naar den hoogsten prijs dongen.
De predikant G.A. Mac Donnell, van Londen, is sedert vele jaren een bekende figuur in de schaakwereld. Met het beste gevolg heeft hij zich met de beroemdste meesters gemeten en zoodoende den naam verkregen, een schaakspeler van den eersten rang te zijn. Hij is tevens een begaafd en geestig schrijver, die enkele aardige schetsen van schaakspelers in het licht heeft gegeven.
Isidore Gunsberg, van Londen, is een Hongaar van geboorte, die echter sedert vele jaren in Engeland woont. Hij was de leidende geest van dien werkelijk fijnen schaakspeler, ‘Mephisto’ genaamd, en heeft den laatsten tijd zijne faam niet weinig verhoogd door den eersten prijs te winnen op het internationale schaaktornooi te Hamburg.
Emil Schallopp, van Weenen, is een der voornaamste spelers van Weenen en tevens de meest bekende schrijver over het schaakspel in Duitschland. Hij gaf de partijen uit, die op vijf internationale wedstrijden (Leipzig 1877, Parijs 1878, Leipzig 1879, Berlijn 1881 en Neurenberg 1883) gemaakt werden.
W. Norwood Potter, van Londen, was gedurende vele jaren een der voornaamste spelers van Engeland. Ook hij is een bekwaam schrijver over het spel en de opsteller van de verhandeling over het schaken in de nieuwe uitgave der Encyclopaedia Britannica. Kort geleden heeft hij zich uit de schaakwereld teruggetrokken, maar zijne vrienden hopen dat dit niet voorgoed zal zijn.
M. de Rivière, van Parijs, is een Franschman van geboorte en de eerste schaakspeler van zijn land. In 1856 was hij een der geduchtste tegenstanders van Morphy en sedert dien tijd heeft hij zich als een speler van den eersten rang gehandhaafd.
Baron J. de Kolisch is een Hongaar van geboorte, maar heeft lange jaren in de nabijheid van Weenen gewoond. Slechts zelden nam hij aan openbare wedstrijden deel, maar zijn optreden nu en dan heeft bewezen dat hij tot de sterkste spelers behoort, die op het oogenblik leven. In eene reeks partijen, die hij met Paulsen speelde, toonde hij zich bijna de evenknie van dien beroemden meester.