Noord-Amerikaansche steden.
Groote steden zijn te allen tijde de middelpunten van ontwikkeling en beschaving geweest. Die beschaving echter is niet altijd de ware en oefent dikwijls een verlammenden invloed op de zedelijke kracht van een volk uit. Intusschen verandert dit de waarheid onzer stelling niet en een feit is en blijft het dat men de brandpunten van ontwikkeling en beschaving vooral in groote steden moet gaan zoeken. Of was Athene in vroegere jaren niet het middelpunt der Grieksche beschaving? Was het niet daar vooral, dat kunsten en wetenschappen ten toppunt van bloei stegen en wel dermate dat de Romeinsche dichter zong: Graiis dedit ingenium, Graiis dedit ore rotundo Musa loqui. Aan de Grieken heeft de Muze het vernuft gegeven, aan de Grieken heeft zij het gegeven met een ronden mond te spreken. Later werd Rome het brandpunt der wereldbeschaving of liever de Grieksche beschaving werd naar Rome overgeplant om zich van daaruit over het gansche wereldrond te verspreiden.
Doch bepalen wij ons liever tot de nieuwere tijden en werpen we een blik op Europa!
Aan de blauwe wateren der Seine ligt in hare vorstelijke pracht de stad der moderne beschaving bij uitnemendheid, het éénige Parijs.
Verplaatst u een oogenblik in de woelige straten van Londen en ook daar zult ge een brandpunt van ontwikkeling en beschaving vinden, al hebben de jongste onthullingen ook getoond dat de vruchten dier moderne beschaving al te dikwijls zeer wrang zijn en dat een groot deel der bevolking tot het laagste peil van zedeloosheid en verdierlijking is afgedaald.
Doch leveren de hoofdsteden van Europa reeds een treffend bewijs voor de waarheid onzer stelling, nog meer doorslaande mogen de bewijzen heeten, welke de geschiedenis der steden van de Vereenigde Staten ons aan de hand doet. De ontwikkeling der Vereenigde Staten op stoffelijk gebied is in de nieuwere geschiedenis zonder weerga en geen enkele staat van zoo groote uitgestrektheid kan er op bogen, binnen een zoo kort tijdsbestek den trap van ontwikkeling en beschaving te hebben bereikt, waartoe de Vereenigde Staten zijn opgeklommen.
Het Mississippi-bekken, dat voor negentig jaren nog een onvruchtbaar gebied onder Fransche heerschappij besproeide, doorsnijdt thans eene rijke en vruchtbare streek en het verre Westen is in weinige jaren, om zoo te zeggen, eene mijngroeve geworden, die ongeevenaarde schatten verbergt. Over eene uitgestrektheid van meer dan 150.000 kilometers doorkruisen spoorwegen allerwegen het land en met de vele kanalen en de tallooze stroomen, welke als een reusachtig net over die streken liggen uitgespreid, vormen zij een onberispelijk stelsel voor binnen- en buitenlandsch verkeer.
De Amerikanen overvleugelen in nijverheid schier het Engelsche moederland en het jaarlijksche handelsverkeer der Vereenigde Staten gaat de som van zes duizend millioen franks te boven.
De bevolking bedroeg ten jare 1790 vier millioen zielen; ten jare 1850 was zij reeds tot drie en twintig millioen aangegroeid en heden ten dage is het bevolkingscijfer ruim vijftig millioen.
De ontwikkeling der Noord-Amerikaansche steden hield daarmede gelijken tred. Ten jare 1790 vond men er nog slechts ééne stad met vijf en zeventigduizend inwoners.
En thans telt New-York één millioen driehonderd, Philadelphia achthonderd vijftigduizend, Brooklijn en Chicago ruim zeshonderdduizend, Boston, St. Louis en Baltimore ruim vierhonderdduizend. San Francisco, Cincinnati en New-Orleans tweehonderdduizend en nog elf andere steden honderdduizend inwoners.
Nog merkwaardiger voorbeeld van snelle ontwikkeling levert de stad Denver, waarvan onze gravure een heerlijk panorama ontvouwt. Denver is de hoofdstad van den staat Colorado, die ten jare 1874 in het leven werd geroepen. Voor vijf en twintig jaren nog eene onbekende strook lands, heeft Colorado enkel aan de ontdekking van uitgestrekte goud- en zilvermijnen zijn ontstaan en zijne snelle ontwikkeling te danken.
Reeds in 1858 werd Denver gesticht, doch in 1870 telde het nog slechts 4750 inwoners, terwijl het er thans reeds meer dan zestigduizend telt. Vooral dus, na het ontstaan van den staat Colorado, is Denver met reuzenschreden vooruitgegaan, en dat kan ons ook volstrekt niet verwonderen. Immers, het klimaat van Colorado is buitengewoon gezond; er heerscht eene zachte temperatuur en de lucht is er zuiver en verkwikkend. Het regent er zelden en koorts is er schier onbekend.
Het uiterlijk der steden van de Vereenigde Staten vertoont vier eigenaardige kenteekenen.
Rechte volgens één plan aangelegde straten, de over het algemeen beperkte grootte der woningen, en dientengevolg hun groot aantal, scherpe afscheiding van woonstraten en ambachtsbuurten en vooral het levendige verkeer op de straten, ziedaar even zoovele eigenaardigheden, waardoor de steden der Unie zich over het algemeen onderscheiden.
Schier alle Amerikaansche steden zijn op denzelfden eenvormigen leest geschoeid; zelfs de straten, welke op eenige oudheid mogen bogen, verraden nog iets van die zucht naar regelmatigheid, welke de praktische Amerikanen kenmerkt.
In geene enkele Amerikaansche stad ontbreekt de lange, rechte hoofdstraat, welke evenals de Broadway te New-York het middelpunt vormt voor het verkeer. Daar verheffen zich reusachtige, schier uitsluitend voor handel en nijverheid ingerichte paleizen, met vier à vijf verdiepingen, en groote, uitgestrekte bazars, die zoowel de wenschen van den eenvoudigen werkman als die van de pronkzieke modedame kunnen bevredigen. Daar ook bevinden zich de aanzienlijke hotels.
Marmeren en granieten voorgevels, schitterende, in levendige kleuren gemaalde glasschilderingen en aankondigingen van allerlei aard, ziedaar even zoovele dingen, welke daar bovendien de aandacht van den bezoeker tot zich trekken. Boven de gebouwen hangt een dicht netwerk van telegraaf- en telephoondraden, terwijl het plaveisel der straten met stoomen paardentramlijnen als doorsneden is.
De woningen zijn evenals de steden volgens hetzelfde eenvormig systeem gebouwd. Wij hebben daarbij natuurlijk slechts het vrij algemeene gebruik voor oogen, zoodat het gelijk zich begrijpen laat vooral in groote steden niet aan in het oog opringende uitzonderingen ontbreekt. De gewone, eenvoudige woningen vertoonen doorgaans een recht onbeduidend voorkomen.
Gelijk niet te verwonderen is, volgt men in Amerika een geheel ander systeem bij het bouwen van woonhuizen, dan hier te lande. De aannemer koopt in de fabriek de balken, vensters en deuren kant en klaar. Nadat de grondslagen zijn gelegd en de kelder gemetseld is, worden de achtermuur en de beide zijwanden opgetrokken tot die hoogte waar de eerste balkenrij moet worden aangebracht. Is men daarmede gereed, dan worden die drie muren verder tot het dak voortgezet.
Eerst nu wordt een begin gemaakt met het binnenste der woning. De timmerman verschijnt met een wagen pasgemaakt houtwerk, en begint met de woning door middel van beschotten in verschillende vertrekken te verdeelen. De grond wordt bevloerd; deuren en ramen worden aangebracht en ook de trap, welke tot het bovenhuis toegang moet verleenen, wordt niet vergeten. Intusschen steekt de steenhouwer den tot nog toe onbekleeden voorgevel in een kleedje van rooden zandsteen, marmer of graniet, iets wat geheel en al afhangt van de som, welke de eigenaar daarvoor besteden wil.
Eindelijk verschijnt de plafoneerder, die om de kroon op het werk te zetten, het gansche huis op waarlijk handige wijze bepleistert, zoodat het om zoo te zeggen, slechts één massief geheel vertoont en als het ware uit één stuk vervaardigd schijnt. Dikwijls is ook de gansche voorgevel van woningen uit ijzer gegoten.
Doch vertoonen deze huizen doorgaans een onbeduidend uiterlijk, binnen hebben zij alle gemakken, welke de bewoner maar wenschen kan. In alle vertrekken is voor goed helder licht en voor eene gemakkelijke luchtverversching zorg gedragen en nergens, zelfs in de kleinste woningen, ontbreekt de badkamer. Zoowel daar als in de keuken en de slaapvertrekken kan men door middel van eene kraan naar verkiezing koud of warm water verkrijgen. De vertrekken, voor huishoudelijke bezigheden bestemd, zijn van de woonvertrekken op doel matige wijze gescheiden.
Hierbij voegen zich nog eene reeks van voortreffelijke inrichtingen, waardoor de stad het leven harer burgers tracht te veraangenamen.
Telephonische verbindingen zijn daar niet alleen en uitsluitend in het bezit van de rijken,