Wereldtentoonstelling van Antwerpen.
Onderwijs.
VI.
Onder de gestichten voor teekenonderwijs en kunstnijverheid onderscheidt zich bijzonder de St.-Lucasschool van Gent. Deze heeft eene reeks schoone methodiek opgaande teekenmodellen tentoongesteld; jammer wederom, dat de bijschriften alleen in 't Fransch zijn. Wat gewordt er dan eindelijk toch van de Vlaamsche kunst, als zij zoo immer met Fransche uithangborden moet prijken?
En echter is de stijl der werken, voortgebracht en tentoongesteld door de oud-leerlingen der St.-Lucasschool, zoo zuiver en zoo echt oud-Vlaamsch. Wat zijn zij schoon die beelden, die kandelaren, lusters en lijsten in zilveren en koperen drijfwerk, die autaren en die geschilderde ramen in zuiver gothieken vorm! Ja, dit alles is Vlaamsche kunst van den echten stempel, en doet ons met fierheid denken aan onze prachtige gothieke kerken, aan onze grootsche stadhuizen der dertiende en veertiende eeuw. Het is spijtig, dat ons artikel te laat komt, anders zouden wij al onze lezers aanzetten om het schoone kunstvertrek der St.-Lucasschool nog eens te gaan bewonderen, want het was waarlijk een der schoonste perels van geheel de tentoonstelling.
Daarin ziet men wat het vrij onderwijs, wat eigene oorspronkelijkheid vermag, wanneer ze niet door de voorschriften eener vaak te eenvormige schoolregeling gekluisterd worden.
Daar wij nu van kunst handelen, zeggen wij dan ook wat aangaande andere kunstvakken is tentoongesteld.
Voor het muziekonderwijs heeft de heer Ed. Gregoire elf platen ingezonden, op karton geplakt, in den aard der vroegere leestafels. Deze platen bevatten regelmatige oefeningen op de verschillende moeielijkheden, die de notenleer aanbiedt. Eene handleiding bij 't gebruik der muziektafels is onlangs verschenen bij den drukker J. Dirickx, Markgravestraat alhier.
Voor het onderwijs der toonkunst vinden wij verder nog een practisch aanschouwelijk leermiddel, tentoongesteld onder den naam van: ‘Echelle harmonique brevetée, par Ed. Livain de Mons.’ (Gebreveteerde harmonische