Papieren booten.
Ten jare 1867 werd een Amerikaansch jonkman, met name George Waters, te Troy (New-York), uitgenoodigd, deel te nemen aan eene maskerade, en hij besloot zich tot dat doel als een reus te verkleeden. Spoedig had hij alle kleedingstukken en verdere benoodigdheden gereed, alleen het masker ontbrak hem nog. Daar echter het eenige, dat voor zijne rol geschikt was, 8 dollars kostte en hij er zooveel geld niet aan besteden wilde, besloot hij er zelf een volgens genoemd model te maken. Zijn vader had eene fabriek van chemische waren, waaronder schrijfinkt en eene zekere soort van siroop, tot genezing der longen, de voornaamste waren.
Aan dat fabriek was eene soort van pakhuis verbonden, waar alles, wat tot de expeditie van genoemde artikelen vereischt werd, aanwezig was.
Daar nu maakte de jonge Waters zijn masker uit verscheidene reepen papier, welke hij op elkander legde en door middel van eene zekere kleefstof onderling bevestigde. Verrassend was het welslagen van 's jongelings arbeid, want inderdaad, het door hem gemaakte masker behoefde volstrekt niet voor zijn model onder te doen, ja overtrof het zelfs, wat degelijkheid betrof, in hooge mate. Zoo kwam hij dan ook op het denkbeeld, tot het repareeren van zijn roeiboot, die op verschillende plaatsen beschadigd was, hetzelfde middel aan te wenden. Hij bedekte dus de lekke plaatsen van zijnen boot met verschillende reepen papier, die hij onderling vastlijmde, op dezelfde wijze als hij dat met zijn masker gedaan had. Was de eerste uitkomst, die hij verkregen had, verrassend geweest, niet minder gelukkig mocht het welslagen van den jongeling in zijne tweede onderneming heeten, en het kan ons dus geenszins verwonderen, dat hij bij een weinig verder nadenken tot de overtuiging kwam, dat papieren booten volstrekt niet tot de onmogelijkheden behoorden. Met ijver zette hij zich dus aan den arbeid en reeds in Juni van hetzelfde jaar zag hij zijn werk voltooid. Deze boot, die geheel en al uit lagen papieren vervaardigd was, ontving tot naam ‘the Experiment’ en heeft jarenlang goede diensten bewezen, zoodat men thans, want hij bestaat nog, gerust de vleiende qualificatie ‘goed geslaagd’ voor zijnen naam kan plaatsen.
In den Herfst van hetzelfde jaar werden nog drie zulke booten vervaardigd en in October werd reeds een van deze bij een wedstrijd te water gebruikt. Spoedig daarop namen de heeren Elisha en George Waters, vader en zoon, een patent voor den bouw van dusdanige booten, en een nieuw veld voor de industrie had zich geopend. Men was er nu natuurlijk op bedacht de nieuwe uitvinding meer en meer te volmaken, en ten jare 1874 had men het daar reeds zoover mede gebracht dat N.H. Bishop op een papieren boot zijne reis van Quebec naar de golf van Mexico durfde ondernemen. In zijn boek ‘Reise mit einem Papierboot’ verhaalt hij daaromtrent het volgende: ‘Na op een gewonen boot eene reis van 400 Engelsche mijlen te hebben afgelegd landde ik te Troy aan, waar de firma Waters reeds sinds geruimen tijd papieren booten fabrikeerde. Het groote voordeel van eenen boot, die slechts acht en vijftig pond weegt, en wiens sterkte en duurzaamheid voldoende op de proef was gesteld, bracht mij tot het besluit, trots de waarschuwende stem van vele ervaren zeelieden, de nog overige 2000 mijlen met een papieren boot af te leggen. Aanvankelijk was ik wel een weinig beducht, doch het gezicht van verschillende dusdanige booten, welke ik voorbijvoer, stelde mij al spoedig gerust. Mijn boot heette ‘Maria Theresia’ en was van roeispanen, uit pijnboomhout vervaardigd, voorzien. De wanden waren 3 millim. dik, terwijl de boot in 't midden 3 decim. diep was.
‘Het verwonderlijkst van alles echter was dat de boot, met alles, wat zich daarin bevond, nog zooveel niet woog als twee groote moderne damesreiskoffers en ik durf dan ook gerust verzekeren, dat de uitvinding van papieren booten eene groote aanwinst mag genoemd worden....’
Vooral echter sinds de papieren booten bij eenen wedstrijd te water de overwinning behaalden, is hunne voortreffelijkheid ten duidelijkste gebleken en het mag ons dus niet verwonderen, dat voor eenige jaren de firma Waters reeds voor 25 à 50000 dollars per jaar van die booten fabrikeerde.
Deze nieuwe uitvinding heeft tot nog toe haar hoogste toppunt bereikt in eenen stoomboot, of liever eene pleizierjacht, die thans te Pittsburg (Pennsylvanië) wordt uitgerust.
Op de Wereldtentoonstelling van Antwerpen zijn wij in de gelegenheid geweest de papieren booten van nabij te onderzoeken en te bewonren. In de Fransche afdeeling waren namelijk een paar allerliefste zeilbootjes tentoongesteld, geheel uit papier vervaardigd, en waarmede reeds verschillende zeereizen gelukkig afgelegd werden. Deze evenals andere verbazingwekkende aanwendingen van het papier laten ons gerust toe te zeggen dat wij tegenwoordig in een papieren tijdperk leven.