Amerikaansche uitvindingen.
Ook het uitvinden heeft zijne grappige zijde, hoewel men oppervlakkig zeggen zou dat er niets ernstigers moet zijn dan de arbeid van een uitvinder.
In vroegere tijden, toen de uitvindingen niet zoo dagelijks voorkwamen als tegenwoordig, weefden overlevering en legende een geheimzinnigen sluier rondom het hoofd van den uitvinder, en aan de weinige namen van uitvinders, die uit die tijden tot ons gekomen zijn, knoopen zich allerlei romantische geschiedenissen vast. Van hoevele kunstenaars verhaalt het volksgeloof nog niet heden ten dage, dat zij wreedaardig van het licht der oogen beroofd werden, om hun te beletten een tweede kunstwerk te maken, waardoor de waarde van het eerste zou kunnen verminderd worden. Salomon de Caus, den beweerden uitvinder van het stoomwerktuig, kunnen wij ons niet anders denken dan achter de tralies van een gekkenhuis, en Barthold Schwarz stellen wij ons altijd voor op het noodlottig oogenblik, dat zijne heillooze uitvinding, het moordende buskruit, hem in de lucht doet vliegen.
Thans echter, nu in de meest beschaafde landen brevetten bestaan en de uitvinder dus zijne uitvinding slechts heeft aan te geven, opdat hij zelf er het rechtmatige stoffelijke en zedelijke voordeel van moge trekken, thans bestaat er geene vrees dat uitvinders of uitvindingen gelijk vroeger in het vergeetboek zullen raken. Geregeld worden wij nu op de hoogte gehouden van de zonderlingste uitvindsels, en als wij bij voorbeeld nagaan waar in Amerika zoo al patent voor genomen wordt, dan moeten we ons afvragen hoe het mogelijk is, dat er bij zooveel vindingrijkheid nog iets gebrekkigs ter wereld bestaan kan.
Het patentwezen heeft daar in de laatste jaren eene verbazende vlucht genomen, vooral sedert ook dames daarvan gebruik maken, om de produkten harer vindingrijkheid wereldkundig te maken. Jaarlijks worden in de Vereenigde Staten niet minder dan gemiddeld zestig patenten aan dames uitgereikt. Nog onlangs werden aldus gebreveteerd de Bostonsche dames Sara Mc Caffrey en Catharina M. Leonhardt, die een schommelstoel hadden uitgevonden, welke met eene wieg verbonden was, zoodat moeder en kind zich daarmee gelijktijdig wiegen konden. Opdat verder de moeder zoo min mogelijk genoodzaakt wezen zou hare gemakkelijke zitplaats te verlaten, zijn aan den schommelstoel daarenboven nog een werkkastje en eene bergplaats voor drink- en eetwaren bevestigd. Dien geheelen toestel - wieg, werkkastje, eet- en drinkwaren, moeder en kind - dient men zich in eene aangenaam schommelende beweging voor te stellen, om zich van de groote beteekenis der uitvinding een volledig denkbeeld te maken.
Voor personen, die in plaats van te schommelen, liever stil liggen, is het bed van Henry Müller berekend; aan het voeteinde daarvan is eene soort van lessenaar verbonden, die over het bed heengeschoven kan worden, en dan niet alleen tot schrijftafel, maar ook tot eet-, werk- of speeltafeltje dienen kan.
Voor de liefhebbers van rooken heeft Charles Swift een sigarenkastje uitgedacht, dat van binnen met een doorboorden achterwand voorzien is, waarachter een papier wordt gestoken, dat met aromatische vloeistoffen is gedrenkt en ten doel heeft de sigaren vochtig te houden, alsmede ze van aroma te voorzien, voor het geval dat zij dit uit zich zelve niet mochten bezitten.
Rookers, die een cilinderhoed dragen, vinden in de uitvinding van Alfred Doubledoy een geschikt middel om altijd sigaren bij zich te dragen en des noods de douane te verschalken. Genoemde uitvinder is namelijk op het vernuftig denkbeeld gekomen, hoeden met dubbele bodems te vervaardigen, waarin gemakkelijk een dozijn sigaren kan geborgen worden zonder den minsten argwaan te wekken. Lackmann, te San Francisco, gaat in zijne bezorgdheid voor het gemak der rookers zelfs zoover dat hij de sigaren, vóór de verpakking, van de puntjes ontdoet. Opdat nu echter de wantrouwige kooper niet meene, dat men die puntjes eenvoudig heeft weggenomen, wijl er iets aan mankeerde, en tevens om het philanthropische werk der sigarenpuntjes-verzamelaars geen afbreuk te doen, heeft de uitvinder de afgesneden puntjes weer aan de sigaren bevestigd door middel van een papieren hoedje, dat door twee smalle strookjes papier aan de sigaar verbonden is. Het merkwaardigste van deze uitvinding is intusschen voorzeker dat zij in vollen ernst gepatenteerd kan worden.
Als reeds eene eenvoudige sigaar het voorwerp van zulk een edel streven naar verbetering en volmaking is, kan men licht begrijpen dat ook de wandelstok tot heel wat uitvindingen aanleiding gegeven heeft, en deze leent zich dan ook veel beter tot mechanische aardigheden dan een rolletje tabaksbladeren.
Horace Howton heeft een picknick-stok vervaardigd, die zich gemakkelijk in een stoel laat veranderen, opdat men zich niet in het groene gras of op het vochtige mos behoeft neder te zetten, ingeval men onder een glaasje wijn of eene andere versnapering de schoonheden der natuur wenscht te genieten. Het onderste gedeelte van den stok splijt tot een drievoet uiteen, terwijl het bovengedeelte met den knop zich in zes stukken laat uitleggen, die de zitting vormen. Met veel grootere schranderheid intusschen ging de heer Keams te werk, die stokken en paraplu's vervaardigde, welker knoppen onze likeurflesschen in doelmatigheid overtreffen.
Men moet weten dat er in Amerika geheele streken worden gevonden, waar in het geheel geen sterke drank verkocht of gedronken mag worden. In die onherbergzame oorden, waar de matigheidsgenootschappen de geheele bevolking onder den duim hebben, kan niemand zich de weelde van eene borrel vergunnen, zonder gevaar te loopen onmiddellijk achter slot en grendel te worden gezet. Welnu, ten gerieve van de liefhebbers, die dergelijke streken moeten bereizen, heeft Keams gewone wandelstokken en paraplustokken vervaardigd, die eene aanzienlijke hoeveelheid likeur, brandewijn of whiskey kunnen bevatten.
Op het oog ziet zulk een patentstok of paraplu er hoogst onschuldig uit; maar het is gebleken dat zij soms ver van onschuldig kunnen wezen. Het is namelijk gebeurd, dat zulk een stok, na eerst tot likeurflesch gediend te hebben, later gebezigd werd als een middel ter beslechting van geschillen, hetgeen soms tot de grofste buitensporigheden aanleiding gaf.
Ten slotte willen wij nog op een aardig kinderspeeltuig wijzen, dat in onzen tijd van ontploffingen en dynamiet volkomen op zijne plaats is. Het is de patent-knaltol, eene soort van tol, waarin een losse stift is ingevoegd, die tegen een metalen sluitstuk stoot. Tusschen dit metaal en de stift wordt een slaghoedje gelegd, dat met een behoorlijken knal ontploft, zoodra de tol in beweging raakt.
Men kan zich geen liever speelgoed voor de kinderkamer denken, vooral wanneer er verscheidene van zulke knaltollen te gelijk worden opgezet. Stel u voor dat de moeder in den patentschommelstoel haar zelve en het jongste kind wiegt, dat de vader, te bed liggende, aan den patentlessenaar werkt, waarbij hij aromatische sigaren uit het patentkastje rookt en daarbij van tijd tot tijd nog eene hartsterking uit den patentstok neemt, terwijl de grootere kinderen zich met patentknaltollen verlustigen - en gij hebt het bevallig tafereel van een gezin, waarin de laatst gepatenteerde uitvindingen worden toegepast.