Wereldtentoonstelling van Antwerpen. - De dranken. - De uitstallingen der firma Bal en Cie.
Zijn de verschillende landbouwprodukten, de gewone eetwaren, de specerijen en lekkernijen op de Tentoonstelling in ruime mate door heerlijke specimens vertegenwoordigd geweest, toch moesten deze mondbehoeften in verscheidenheid en aantal onderdoen voor de dranken, die in de onderscheidene afdeelingen in kwistigen overvloed voorhanden waren. En wordt soms een of ander volk wel eens aangeduid als gevende de voorkeur aan de vloeibare zelfstandigheden boven de vaste teerspijzen, de ontelbare schilderachtige trofeën van tonnen en flesschen, alom in de Tentoonstelling opgericht, hebben voldoende bewezen dat al de natiën zonder onderscheid vaderlandsche dranken bezitten, voor welke zij eene meer dan noodzakelijke voorliefde voeden. In het barre Noorden, waar geen wijnstok tieren wil, stelt men zich schadeloos voor het gemis van het druivennat, door de fabrikatie van allerlei lekkere likeuren, zonder daarom de biernap in het minst te verwaarloozen. Zoo bezit Rusland zijn heerlijken Kummel, Zweden zijn smakelijken Punch, Holland zijn verwarmenden Schiedammer en zijne Bittertjes. In het welige Zuiden schijnt het druivensap schier onverdeeld te heerschen, als wij ten minste mogen voor grondslag nemen de onafzienbare stapels flesschen met onopsombare wijnen, waarmede Frankrijk en Italië in afzonderlijke zalen op de Tentoonstelling pronkten. Duitschland schijnt meer bier en rhijnwijn dan sterke dranken te verorberen, maar België wettigt ook ten opzichte van het vochtgebruik volkomen zijne plaats in het midden van Europa. Men drinkt hier alles: inlandsch en uitheemsch bier, wijnen en likeuren uit alle streken, maar vooral den vaderlandschen Klaren. Dit zou men in alle geval gezegd hebben, bij het zien der prachtige tentoonstellingen van de Antwerpsche stokerijen Van den Bergh, Meeus en Bal, op welke uitstallingen verbazingwekkende cijfers van fabrikatie en uitvoer te lezen
stonden. Op onze laatste bladzijde geven wij eene afbeelding van de sierlijke kolom, die door de stokerij De Kroon in de middenhal was opgericht.
Zooals men op deze kleine houtgravure bemerken kan, bestond de uitstalling der heeren Bal en Cie hoofdzakelijk uit eene hooge kolom, waarboven De Kroon, het fabriekmerk van het huis, prijkte. Rond dezen zuil, die een meter middellijn en omtrent de hoogte van een huis van twee verdiepen had, bevond zich eene schroefsgewijze geplaatste rei geneverflesschen, en aan zijnen voet ontwaarde men vier hoornen van overvloed, waaruit koornaren, naast blauwe en roode koornbloemekens afhingen. Het vierkantig voetstuk, waarop de kolom rustte, droeg op zijne vier zijden afbeeldingen van de stokerij, de mouterij, de stallen en de verbinding van den ijzerenweg. Bokalen en flesschen van onderscheidene grootte, alle met genever gevuld, garnierden het lagere gedeelte der uitstalling en als het gouden zonlicht op den kristalhelderen inhoud dezer flesschen viel, dan glinsterde hij u als een reusachtige diamant tegen en zou de preutschte dame tot een slokje bekoord hebben. Het benedendeel der uitstalling was samengesteld uit genevervaten, die insgelijks het fabriekmerk droegen. Kortom, het geheel leverde een schoon, volstrekt niet alledaagsch, zelfs een trotsch gezicht op en is door al de bezoekers der Tentoonstelling te recht bewonderd geworden. In hoeverre deze bewondering bij sommige wandelaars tot opgetogenheid steeg, na het proeven van een welgevuld glaasje allerfijnsten, parelenden genever, dat op sommige uren van den dag vriendelijk en gratis aangeboden werd, hebben vele Antwerpenaars met mij dikwijls kunnen bestatigen.
De stokerij ‘De Kroon,’ die in 1862 gesticht werd, bevindt zich te Merxem, naast de vaart, zoodat de schepen rechtstreeks voor de fabriek kunnen laden en lossen. Men kan er ongeveer 40.000 liters genever per dag voortbrengen, waarvoor dan aan den Staat omtrent 23.000 franks rechten betaald moeten worden.
Dit gesticht bevat ook eene landbouwinrichting, want in stallen, welke bij de stokerij gelegen zijn, bevinden zich gemiddeld 400 stuks vee voor de vetmesting en even zooveel melkkoeien. De groote hoeveelheid melk, welke deze dieren iederen dag voortbrengen, kan niet geheel verkocht worden in de bijzondere huizen te Antwerpen, waar zij rondgevent wordt, en in de openbare kiosken der Leien, waar zij des Zomers verkrijgbaar is gesteld. Men heeft dus, naast de stallen, eene boterfabriek ingericht, die per dag negen tot tienduizend kilo margarine of spaarzame kunstboter oplevert. In den tuin der Tentoonstelling hebben de vreemdelingen van de lekkere melk uit de stallen der stokerij De Kroon een proefje kunnen nemen. Het nette gebouw, in den vorm van een Zwitsersch huisje, dat door de Antwerpsche melkinrichting nabij de Bondsbakkerij opgericht was, is door duizenden en duizenden bezocht geweest. Uiterst zuiver, ja met eene zekere soort van pracht, stonden de bonte, glanzende koeien daar gestald, wier versche en warme melk door frissche Antwerpsche meisjes, in Kempische boerinnekens uitgedost, van den morgen tot den avond onafgebroken verkocht werd.
Het huis Bal en Cie heeft er aan gehouden op de Tentoonstelling eene plaats in te nemen, die op de hoogte was zijner welgevestigde faam in binnen- en buitenland. Het heeft, evenals de alomgekende firma's Vanden Bergh en Meeus, den zoo belangrijken Antwerpschen nijverheidstak der geneverstokerij waardig vertegenwoordigd, en het eerediploma, dat aan de heeren Bal en Cie door den Jury gestemd werd, is voorzeker eene der bestverdiende belooningen der gansche Tentoonstelling.