zijn niet minder dan 18 koloniën vertegenwoordigd, wier bevolking met die van Tunis en Algiers op 18,000,000 inwoners berekend wordt. De beide laatstgenoemde bezittingen hebben in het Fransche gedeelte der Tentoonstelling elk hunne bijzondere zaal, wier voornaamste uitstallingen, naast eenige inlandsche nijverheidsvoortbrengsels, uit natuurprodukten bestaat.
In de machienen-galerij heeft Frankrijk insgelijks eene waardige plaats ingenomen, maar heeft daar, niettegenstaande zijne bewonderenswaardige tentoonstellingen, voor het kleine België de vlag te strijken. Het moet de vreemdelingen wezenlijk verrassen hier te bestatigen op welke prachtige metaal-nijverheid ons vaderland bogen mag en welke aanzienlijke fabrieken er bloeien. Een dezer werkhuizen is voorzeker het papierfabriek De Naeyer, van Willebroeck, wiens verbeterde machien ter vervaardiging van papier uit hout en stroo, het groote aantrekkingspunt der werkgalerij is. Geene fabrikatie is dan ook misschien zoo aanschouwelijk in al hare verrichtingen en kan zoo gemakkelijk door den minstingewijde gevolgd en begrepen worden. Op weinige oogenblikken ziet en verstaat men hoe uit de bundels verschillend stroo en hout, in de trofee tentoongesteld, die onderscheidene papiersoorten kunnen voortgebracht worden die men daarnaast bewerkt.
De vodden of lompen, waaruit vroeger uitsluitend het papier werd gemaakt, zijn thans in geene genoegzame hoeveelheid meer voorhanden om in den overgrooten voorraad papier te voorzien, die in onzen tijd verbruikt wordt. De nijverheid moest noodzakelijk andere stoffen zoeken om het ontbrekende aan te vullen. Wij willen hier eenige dier stoften opnoemen.
De Chineezen bedienen zich van de bast der moerbezieboomen; daarenboven ook nog van hennep, bamboebladen, jonge takken van den katoenboom, stroo van tarwe en rijst, en het binnenste vlies van de cocons der zijdewormen. Het papier der Chineezen is zoo fijn en zacht, dat het niet op vilt kan gelegd worden, want bij het losmaken daarvan zou het zeker scheuren; het drogen der met rijstwater stevig gemaakte vellen papier geschiedt daarom op heete platen van gipsmarmer of ook in de open lucht.
Reeds sedert lang heeft men er zich op toegelegd om papier uit stroo te vervaardigen. Het papier van roggestroo is niet zoo buigzaam als dat van tarwestroo, maar zeer vast en uitstekend voor pakpapier geschikt. Het zachtere tarwestroo geeft ook een zachter papier van eene heldergele kleur, dat niet zoo broos is als dat van roggestroo. Volkomen daaraan gelijk, maar eenigszins donkerder gekleurd, is het papier van garststroo, waarvan de bewerking evenwel gemakkelijker is. Het haverstroo levert eene voortreffelijke stof op; het daaruit vervaardigde papier heeft eene fraaie, heldergele kleur en is wel niet zeer sterk, maar toch ook voor pakpapier en zelfs tot schrijven te gebruiken. Het papier uit erwtestroo is geel, vast, breekt niet bij het toevouwen en is zeer dienstig om te pakken. Ook het boonstroo geeft, evenwel slechts met bijvoeging van lompen, een bruinachtig pakpapier, zoo ook het linzestroo, dat een roodgeel, en met bijvoeging van eene gelijke hoeveelheid lompen, tamelijk sterk papier geeft. Het maisstroo eindelijk levert een zeer broos fabrikaat, maar zou toch, indien het in genoegzamen voorraad voorhanden was, een zeer voortreffelijk hulpmiddel kunnen opleveren. Ook uit dennennaalden en afval van leder heeft men papier gemaakt. De bordpapieren bladen, welke door hare duurzame glansrijkheid in de drukkerijen zulke voortreffelijke diensten bewijzen, worden in Engeland uit oud touwwerk vervaardigd.
Zooals men thans op de Tentoonstelling zien kan, vervaardigt men hedendaags papier uit hout, tot zelfs in de fijnste soorten.
Het was in 1861 dat het M. De Naeyer gelukte papierpap van stroo te maken. Men fabrikeerde aanvankelijk te Willebroeck 2000 kilos per dag en tegenwoordig wordt er dagelijks eene hoeveelheid van 30,000 kilos stroo- en houtpap door zes stoomwerktuigen voortgebracht. Die papierpap is echter grootendeels voor den uitvoer bestemd en de fabriek levert die stof aan verschillende lauden van Europa, ja zelf aan Amerika. Nederland, Duitschland, Frankrijk, Zwitserland, Portugal en Italie komen zich hier bevoorraden. Wat al hout, stroo, vezelplanten van allen aard te Willebroeck vermalen worden, gaat veler denkbeeld te boven. De werkzaamheid, welke in deze fabrieken heerscht, waar nagenoeg 1400 mannen en vrouwen arbeid vinden, is inderdaad verbazend en het onbeschrijfelijk gedruisch, geknars, gebons en gehamer, dat er voortdurend ten allen kanten opstijgt, is wezenlijk overweldigend en getuigt welsprekend hoe machtig de menschelijke geest over de stof gebiedt.