Over de gymnastiek.
(Vervolg.)
De gymnastiek als kunst beschouwd bevat:
1o. | De actieve- of spierbewegingen, |
2o. | De passieve bewegingen, |
3o. | De rust. |
De actieve oefeningen behelzen al die spelen, waarvoor spierbeweging noodzakelijk is zooals: loopen, wandelen, springen, dansen, worstelen, schermen, zwemmen, enz. enz. Deze oefeningen doen de spieren in om vang toenemen, versterken de ledematen en geven haar eene bijzondere behendigheid om allerlei bewegingen uit te voeren. Men staat verwonderd, hoe zwakke jonge lieden met een teeder gestel, na eenige maanden oefening, uit de gymnastiekschool sterk en krachtig terugkeeren; zware, luie en werkelooze personen doen er eene ongelooflijke lichtheid en buigzaamheid op. Kortom, men kan zeggen, dat de gymnastiek der spieren behendigheid en stoutheid verkrijgen en de kracht vermeerderen doet.
De passieve oefening omvat alle bewegingen, die men neemt, als men zich doet dragen.
De spieren zijn in rust, maar de beweging, opgewekt door het voorwerp, waarin men zit of ligt, deelt zich aan het lichaam mede, doordringt de organen en wijzigt hunne verrichtingen: - draagstoelen, draagbaren, rijtuigen met en zonder veeren, schommels, zwemmen, rijden enz.; de trillingen en schokken door het dragen veroorzaakt, zijn voor alle verrichtingen in 't algemeen nuttig, in 't bijzonder voor die der spijsvertering en voeding. - De rust oefent op onze organen een verzwakkenden invlsed uit, die hunne levensuiting doet dalen.
Het lichaam bevindt zich onder de macht van de drie volgende toestanden; of het beweegt zich zelf, of het ontvangt de beweging uit eene vreemde bron of het is in rust.
In de rusturen herstelt de natuur het verlies, dat men door den arbeid verloren heeft; als die rust eventwel te lang duurt, ontstaat er verzwakking en de wezenlijke verrichtingen van het leven worden gestoord. De natuur heeft derhalve, om die verzwakkende oorzaken te verwijderen, voor iederen leeftijd eene instinctmatige gymnastiek ingesteld. - In de eerste kindsheid werken de schommelingen, die de moeder den zuigeling mededeelt op zijne teedere organisatie, maar zoodra het kind zijne ledematen kan bewegen, ziet men, dat hij ze naar alle kanten verplaatst. - In de jongelingschap zijn de bewegingen zoowel vlug als afwisselend; jongelieden van eene bijzondere beweeglijkheid en prikkelbaarheid kunnen niet lang in rust blijven. - In den volwassen leeftijd geven de menschen zich uit hun zelven, volgens hun smaak, aan spelen van allerlei aard over; het is nu het geschikte oogenblik hen aan regelmatige oefeningen te onderwerpen.
Men moet wel in 't oog houden, dat de noodzakelijke, onvermijdelijke voorwaarde om te gelijker tijd de krachten en de schoonheid der vormen te ontwikkelen, daarin bestaat, om de oefeningen af te wisselen. Zij moeten zoo ingericht zijn, dat ze regelmatig over de verschillende spieren van de romp en de ledematen verdeeld worden. De ondervinding leert, dat men nooit bij uitsluiting een enkel lid, een enkel orgaan moet oefenen, en de anderen tot eene gedwongen rust doemen; hiervan zou het gevolg zijn, dat gene een verbazenden omvang zouden verkrijgen, deze daarentegen zwak zouden blijven en aldus eene onbevallige tegenstelling te weeg brengen. Al de beroepen, die eene bepaalde, onophoudelijke werkzaamheid van een lichaamsdeel vereischen, bewijzen dit voldoende. Zoo hebben dansers van beroep de beenen meer ontwikkeld dan hunne armen en borst, die in ontwikkeling zeer ten achteren zijn. Pakkedragers hebben verbazende schouders in vergelijking met hunne zeer dun gevleeschde beenen enz. enz.
We wilen hier zeer beknopt de voornaamste gymnastiek-oefeningen aanstippen.