Onze gravures.
Over de gymnastiek. Het turnfeest te Dresden. XVIIde turnbondsfeest te Antwerpen.
De gymnastiek bekleedt eene voorname plaats in de gezondheidsleer. Zij leert de verschillende bewegingen, standen en houdingen regelen, hetzij om den om vang en stevigheid der ledematen te ontwikkelen en de lichaamskrachten te vergrooten, hetzij om zwakke en verzwakte gestellen te versterken en den sukkelenden mensch eene krachtige gezondheid te geven.
Geleerde nasporingen hebben onwederlegbaar bewezen, dat de gymnastiek, als ze langen tijd wordt volgehouden, aanzienlijke veranderingen in het lichaam te weeg brengt: dat de gewoonte aan eene bepaalde oefening, houding des lichaams, beweging of spierzamentrekking niet alleen den vorm wijzigt, maar ook den bouw der organen, en wezenlijke gedaanteverwisselingen te weeg brengt.
De gymnastiek kan men in tweeën verdeelen: de algemeene gymnastiek, die de oefeningen van het lichaam en die der ledematen omvat en aldus de ontwikkeling van regelmatige vormen bevordert; - de bijzondere, die zich met de oefeningen van een bepaald lid bezig houdt. Deze wordt met vrucht in de orthopaedische instellingen tegen aangeborene of verkregene wanstaltige vormen en tegen afwijkingen van het menschelijk beenderengestel gebezigd.
In den ouden heldentijd werd de gymnastiek hoog vereerd; zij vormde buitengewone menschen, wier namen nooit zullen vergeten worden: Herkules, Theseus, Pollux, verkregen door haar den naam van halfgod, en Philippus, Milo van Kroton, Euthymes, Theagenes, Timanthes, Polydamas en vele andere verbazend sterke menschen, deden de oude wereld over hunne daden verstomd staan. De steden Olympia, Delphi, Nemea en Corinthe waren de schouwplaatsen, waar zich die helden van het strijdperk oefenden, en waar hun de geestdrift schitterende hulde bewees.
De geschiedenis heeft tot op onze dagen de namen van drie worstelaars of athleten overgebracht, die goddelijke eer waardig gekeurd werden:
Philippus van Kroton, driemalen overwinnaar in de Olympische spelen, en de schoonste man van zijnen tijd.
Euthymes van Lokrië, die in het vuistgevecht uitmuntte en in behendigheid al zijne tegenstanders overtrof.
Theagenes van Thasos, insgelijks sterk in het worstel-, strijd- en renperk, en altijd overwinnaar in de Olympische, Nemeïsche, Isthmische en Pythische spelen; deze worstelaar behaalde, zooals Pausanias verhaalt, veertienhonderd kronen.
Toen maakte de gymnastiek een verplicht deel van het openbaar onderwijs der beide geslachten uit. Behendige, krachtige, sterke mannen werden door hunne medeburgers geeerd; zwakke daarentegen werden veracht en in sommige streken offerde men die kinderen op, welke zwak en mismaakt ter wereld kwamen. Agesilaüs, koning van Sparta, een der grootste veldheeren van Griekenland, die mank geboren werd, had zijn leven aan de liefde zijner moeder te danken.
De voorbeelden van spierkracht, die we zooeven hebben aangehaald, bepalen in 't geheel niet, dat de gymnastiek alleen de ontwikkeling van physische krachten ten doel heeft, het zou eene groote dwaasheid zijn, dit aan te nemen. Door streng de hand aan gymnastische oefeningen te houden, hadden de wetgevers de gelijktijdige ontwikkeling van het lichamelijke en het zedelijke in 't oog. Mens sana in corore sano, een gezond lichaam in eene gezonde ziel, zegt een oud spreekwoord; de helderheid van den geest is een natuurlijk gevolg van de gezondheid des lichaams, zegt een ander. Inderdaad, in een ziek of lijdend lichaam kan de ziel niet in de volheid harer verrichtingen optreden.
Het is dus verstandig, om het lichaam dien graad van werkzaamheid en gepaste kracht te geven, dat het den geest in zijne uitingen behulpzaam kan zijn.
Het getal worstelscholen was bij de Grieken en Romeinen even groot, als bij ons dat der scholen. Er bestond geene stad of vlek, die niet zijne worstelschool had. De stad Athene bezat er drie: het Lyceum, de Cynosarge en de Academie. Te Sparta waren de Plataniste en alle openbare plaatsen worstelscholen, waar een sterk en welvarend jeugdig geslacht geoefend werd.
Er bestonden drie soorten van lichaamsoefeningen: de militaire, de worstel- en de geneeskrachtige gymnastiek. De soldaten hielden zich met de eerste bezig, de tweede vormde worstelaars, de derde werd met goed gevolg tegen sommige ziekten en al de gebreken der organisatie gebezigd.
Bij die volken werden gymnastische oefeningen als verplicht onderwijs bij de opvoeding der jeugd beschouwd. Men zond de kinderen naar de worstelschool, zooals men heden ten dage de kinderen naar de klas zendt, en door deze verstandige handelwijze bracht men het zoo ver, dat de kinderen, die zwak, teeder en ongezond geboren waren, eene sterke gezondheid en eene opmerkelijke kracht ontvingen. Eene menigte groote mannen kunnen aangehaald worden, die aan lichaamsoefeningen hun sterk gestel en hunne zedelijke kracht verschuldigd waren: Pythagoras, Sokrates, Plato, Epaminondas, Themistokles, Agesilaüs, Caesar, Cato, Hadrianus, Marcus Aurelius, treden als getuigen van deze waarheid op. De gymnastiek ontwikkelde niet alleen lichamelijke kracht, behendigheid en gezondheid, zij ontwikkelde insgelijks de schoonheid der vormen en schonk den gang en de verschillende houdingen bevalligheid en sierlijkheid. Overigens kan men zich een denkbeeld vormen van het hooge gewicht, dat de ouden aan de gymnastiek hechtten, door de zienswijzen van Plato en Aristoteles; deze groote wijsgeeren beschouwden eene regeering als gebrekkig, die deze kunst niet aanmoedigde.
Als wij tot den oorsprong van de gymnastiek opklimmen en haar tot op onze dagen volgen, zien we, dat ze in den heldentijd begint, bij alle stammen van het oude Griekenland en bij de naburige volken het burgerrecht verkreeg, en van daar zich uitbreidde naar Italië. De circus van het veld van Mars te Rome was eene uitgebreide worstelschool, waar niet alleen de jeugd zich in alle soorten van spelen oefende, maar ook de plaats, waar de zwaardvechters elkander bloedige kampen leverden, om het Romeinsche volk te vermaken. Op de moorddadige spelen van den circus, die door Constantinus verboden werden, volgden de gymnastische spelen, zooals: springen, loopen, worstelen, enz. De middeleeuwen hadden hare ringspelen en tournooien, hare oefeningen in paardrijden en schermen. De adellijken hielden zich in dat tijdperk, van kindsbeen af, met eene oorlogsgymnastiek op, waardoor zij kracht en behendigheid verwierven; en zeer dikwijls hingen van deze twee voorwaarden de overwinning in de spelen en de krijgsroem af, waarop de mensch zoo naijverig is.
Gymnastische oefeningen vindt men bij alle volken der wereld terug. Overal, zeggen de uitstekende reizigers Cook, Bougainville, Perron, le Vaillant, von Humboldt, enz. ontmoet men in de diepte der woestijnen en op de oevers van den Oceaan den wilden mensch, die zich beijvert om de ontwikkeling van zijn lichaam door oorlogsspelen, dansen en verschillende oefeningen, waarbij behendigheid en kracht de kroon spannen, te bevorderen De barbaarsche volken hebben eene natuurlijke gymnastiek, waarmede zij zich alle dagen bezig houden. Bij de beschaafde natiën heeft de uitvinding van het buskruit, dat de wijze van aanval en verdediging heeft veranderd, allengs het nalaten van gymnastische oefeningen veroorzaakt, hierdoor is bepaaldelijk de achteruitgang in kracht en behendigheid onder de bevolking der steden ontstaan. Gedurende zeer langen tijd hoorde men in Europa niet meer over gymnastiek spreken, en het was niet vóór 1587, dat Mercurialis haar uit de vergetelheid opbeurde.
Omstreeks 1575 en 1576 gaven Fuller in Engeland en Simon in Frankrijk, twee geschriften over de gymnastiek uit; deze laatste voegde de praktijk bij de theorie, door eene gymnastiekschool op te richten, die hij zelf bestuurde. Van dit tijdstip af brachten vele leeraren in de gymnastiek, onder welke men Salzmann, Pestalozzi, Gutmuth, Werner, Jahn en Fellenberg kan noemen, hare hulpmiddelen en uitkomsten aan 't licht. In 1780 gaf Tissot een overzicht over de genees- en heelkundige gymnastiek uit. - Durivier, Jauffret en Jullien schreven bijna in denzelfden tijd over hetzelfde onderwerp; maar het was voor Clias, kommandant van de veldartillerie van het kanton Bern, weggelegd om in Frankrijk de gymnastiek te doen herleven en hare weldaden algemeen te maken.
In 1818 richtte kolonel Amoros te Parijs eene gymnastiekschool op, die zich van de andere onderscheidde, omdat de verschillende oefeningen door maat, zang en muziek vergezeld gingen.
Heden ten dage bezitten de meeste steden openbare en bijzondere gymnastiekscholen, die in den regel zeer goed bestuurd worden. Insgelijks worden op kostscholen gymnastische oefeningen gehouden, waardoor den kweekelingen eene gunstige gelegenheid aangeboden wordt om het lichaam en den geest te ontwikkelen.
***
Vooral in Duitschland heeft in de laatste jaren de gymnastiek eene buitengewone vlucht genomen; het turnen is er voor jong en oud eene oefenschool van kracht en vlugheid, eene gezonde inspanning en uitspanning tevens geworden, en het nut dat die lichaamsoefeningen stichten, hebben de 20.000 krachtige, welgevormde jongelingen en mannen bewezen, die van den 18en tot den 23en Juli 11. te Dresden tot viering van het zesde Duitsche turnfeest waren saamgekomen.
Het eigenlijke turnfeest begon met een optocht der gezamenlijke turnvereenigingen, welke uit verschillende oorden van het groote Duitsche rijk en uit het buitenland waren opgekomen om aan den wedstrijd deel te nemen. Het was een prachtig, afwisselend schouwspel, die 20.000 turners met hunne vlaggen en vanen, hunne standaarden en banieren, hunne kleurige uniformen en sjerpen te zien voorbijtrekken, en de talrijke menigte toeschouwers gaf dan ook door herhaald handgeklap en luidruchtige toejuichingen hare bewondering lucht.
Doch nog opwekkender was de aanblik, toen de oefeningen aanvingen en vijf duizend jongelingen en mannen te gelijker tijd, als door een elektrischen stroom in beweging gebracht, hunne armen op-, neder- en zijwaarts strekten, kniebuigingen en andere dergelijke bewegingen uitvoerden. De orde en regelmaat, waarmede die oefeningen plaats hadden, wekten algemeene bewondering, die nog toenam, toen op een enkel kloksignaal zich eensklaps honderden groepen vormden, die in onberispelijke orde naar de voor ieder bestemde werktuigen marcheerden.
Naast de veerkrachtige jongelingschap zag men hier mannen in de kracht des levens en zelfs turners, wier ouderdom alleen hunne grijze haren verrieden, terwijl de levendigheid hunner bewegingen een geheel jeugdig karakter had.
Vooral bij het prijsturnen, waarmee de feesten besloten werden, kwamen bewijzen van kracht en vlugheid aan den dag, die men in onzen tijd niet meer verwachten zou en die eer aan de hooger geroemde Grieksche athleten, dan aan het tegenwoordige verzwakte geslacht deden denken.
De helden van het feest waren de Duitsche Oostenrijkers, die met eenen geestdrift werden ingehaald, welke alleen uit de politieke omstandigheden is te verklaren. De Duitschers in Oostenrijk heeten namelijk verdrukt door de Hongaren, die hunne eigene taal en zeden tegenover het indringende