Onze gravures.
De triptiek-teekening, ‘Het Verlossingswerk,’ die ons Paaschnummer versiert, is de tegenhanger van de ‘Geboorte des Heilands’ die in ons Kerstnummer verscheen. Tusschen die twee uitersten - de menschwording en de marteldood des Zaligmakers - ligt niet alleen het heil des menschdoms besloten, maar ook een onmetelijke schat van ware, verhevene en aangrijpende poëzij, waarin sinds negentien eeuwen genieën van alle slach de onderwerpen van hunne heerlijkste scheppingen gevonden hebben. De Fransche kunstenaar Yan D'Argent put insgelijks aan die zuivere, immer borrelende bron en heeft ettelijke tooneelen uit de gewijde geschiedenis met de teekenstift wedergegeven in eenen trant, die nieuw, eigenaardig zelfs van opvatting en bewerking is, zonder in het minste aan den godsdienstigen geest afbreuk te doen, die in dergelijke tafereelen immer den boventoon hebben moet.
De overschoone gravure van ons titelblad: ‘Hij is verrezen!’ is als het ware de vollediging der middenplaat en geeft ons op eene indrukwekkende, meesterlijke wijze het tweede tooneel te aanschouwen van Jezus' verheerlijkt leven.
‘Als de Sabbatdag voorbij was,’ lezen wij in kap. XVI van den evangelist Marcus, ‘hebben Maria Magdalena, Maria, de moeder van Jacobus, en Salome, welriekende kruiden gekocht om Jezus te komen balsemen. En met den zonnenopgang kwamen zij op den eersten dag der week tot het graf en zeiden onder elkander: Wie zal ons den steen van den ingang des grafs afwentelen? Maar opziende ontwaarden zij dat de steen, die zeer zwaar was, reeds afgewenteld was. En in het graf gaande, zagen zij eenen jongeling ter rechterzijde zitten, gekleed met een lang wit kleed, en zij wierden zeer verbaasd. Maar hij zeide tot haar: ‘Verschrikt niet; gij zoekt Jezus van Nazareth, die gekruist is;