Wetenswaardigheden.
De camellia.
Sommigen schrijven Camelia, doch dit is zeer zeker verkeerd, daar de plant in het jaar 1739 uit Japan voor het eerst naar Europa gebracht werd, door den bekenden natuurvorscher en plantenkenner Pater Camelli, en naar hem werd genoemd.
Waar de roos de koningin is van den tuin, daar is de Camellia de koningin in huis. Niet overal wordt zij echter des winters binnengehouden en in kassen bewaard. Op ettelijke plaatsen in Engeland, onder anderen in Wales en zelfs op enkele plaatsen in sommige streken van Schotland blijft de Camellia buiten, evenzoo in enkele oorden van Duitschland, in het Zuiden van Frankrijk en bijna algemeen in Italië. Wie de Camellia niet in de opene lucht heeft zien bloeien, kan zich van hare pracht geen denkbeeld vormen. De bladeren hebben eene schitterend groene kleur, zooals men ze zelden onder glas ziet; en wanneer dan vrij groote struiken of boomen met hunne bloemen prijken, is de aanblik overweldigend schoon.
Een der grootste Engelsche Camellia-kweekers zegt, ‘waar de grond niet kleiachtig is en de winter niet buitengewoon streng, kan men de gewone soorten van Camellia's gerust in den tuin planten; inderdaad zijn de struiken even hard als de gewone Laurierboomen en harder dan Laurus Tinus en Arbutus.’
Waar men de Camellia in rijen onder glas kan plaatsen, verkrijgt men de prachtigste, frischte en zuiverste bloemen. De planten vragen slechts eene plaats waar het niet vriest en waar men geen last van stilstaand water heeft. Het schoonhouden der bladeren, luchten, bespuiten en besnoeien, vereischen ook zorgen. De beste grond voor Camellia's is 2/3 deelen klei en het overige turfmolm en bladgrond, vermengd met eene goede hoeveelheid houtskool en rivierzand.
Daar de Camellia's onder glas niet alleen schaduw verdragen, maar die in sommige gevallen noodig hebben, zijn de druivenkassen voor hen ook zeer geschikt. De koele atmosfeer in den Winter, noodzakelijk voor de rust van den wijnstok, is ook dienstig voor de Camellia. De langzaam toenemende vochtige warmte in het voorjaar en des Zomers, die de wijnstok behoeft om te groeien, heeft de Camellia ook noodig, evenals de versche en droogere lucht in den Herfst.
Ieder die dus druivenkassen heeft, kan er gerust Camellia's in kweeken zonder dat de eene plant den anderen hindert. Men zet de Camellia's in potten, doch indien men ze uitplant in de kassen en tegen achtermuren leidt, worden deze sierlijk en voordeelig bedekt. Een hoog beschaduwde achtermuur van eene druivenof perzikenkas, bedekt met eene fraaigegroeide witte Camellia, zal misschien, als de bloemen tegen Kerstmis opengaan en verkocht kunnen worden, evenveel opbrengen als de druiven of perziken in den Zomer. Vroeg in het najaar, September of October, is de goede tijd om Camellia planten te koopen, daar dan de knoppen goed gezet zijn en nog niet zoo ontwikkeld, dat zij door het vervoer schade lijden of afvallen.
De planten moeten niet alleen bloeien in de potten waarin ze aankomen, maar zij moeten ook voor het volgend jaar in denzelfden pot blijven groeien en knoppen zetten. Indien de potten volgeworteld zijn, hebben zij veel water noodig, voornamelijk in de Lente. Gedurende dien tijd behoeven de Camellia's meer water dan men denkt, menig slecht resultaat komt meer voort door het niet oordeelkundig water geven dan door andere oorzaken.
Nadat de knoppen goed gezet zijn, moet de aarde nooit droog worden; vooral niet onder in de potten; want door alleen de bovenste aarde nat te maken en de onderste droog te laten staan, vallen de knoppen van de Camellia's af. Dit geldt zoowel voor den Winter als voor den Zomer; alleen hebben sommige planten in het eerste jaargetijde aan tweemaal 's weeks bewa-