Het thee-visiet.
Deze gravure verplaatst ons in den tijd der Oostenrijksche keizerin Maria-Theresia, van wie onze vaderlandsche geschiedenis meldt, dat ze veel deed om de orde in 's lands bestuur te herstellen, den landbouw en de nijverheid op te beuren en de godsdienstbelangen te bevorderen. Onder hare wijze regeering mocht België zich verheugen in eenen dertigjarigen vrede en bloei, en dankbaar schonken onze voorouders der keizerin Maria-Theresia den schoonsten titel, dien eene vorstin verwerven kan, dien van “Moeder des vaderlands.”
Het vreedzame, het huishoudelijke van deze regeering is ook merkbaar aan den ouden krijgsoverste, die het blijkbaar als een groot genoegen en eene zijner liefste uitspanningen aanziet, een thee-visiet bij zijne bejaarde zuster af te leggen, en daar, rustig gezeten in den gemakkelijken leunstoel, een paar uurtjes te keuvelen over al de gebeurtenissen, die sinds zijn laatste verlof in de familie hebben plaats gehad. Want de regeerings- en levenswijze der vorsten oefenen niet alleen eenen grooten invloed uit op hunne onmiddellijke omgeving, maar ook op hun leger, dat zich doorgaans geheel naar het uiterlijke en innerlijke zijner oppergebieders vervormt.
Leidt de koning een losbandig leven, dan zullen zijne dienaars onvermijdelijk naar zijn voorbeeld den weg van liefdesavonturen, dobbelspel en drinkgelagen inslaan. Is de vorst een karakterloos en vreesachtig wezen, dan wordt hij niet alleen de speelbal eener hofklik, die nog lager staat dan hij, maar hij doodt bij zijne legermacht alle achting, allen eerbied voor het koninklijk gezag en alle edele opwellingen van het krijgsmanshart. Indien de schilder ons een soldaat van den Franschen koning François I had willen voorstellen, zou hij dien in gezelschap eener flinke deern op het doek gebracht hebben; een trawant van Engelands vrouwenbeul, Hendrik VIII, zou als een roover, schaker en moordenaar afgeschetst staan; een oude garde van Napoleon I als een onversaagd en dweepend strijder voor ijdelen krijgmansroem.
Hier heeft de kunstenaar ons slechts een legeroverste willen voorstellen van de krachtdadige, maar vredelievende en deugdzame Maria-Theresia en hij vertoont ons dien, met veel waarnemingszin, aan den huishoudelijken haard, wijl de krijgsman een kopje thee in plaats van een roomer schuimenden champagne in de hand houdt, een alledaagsch praatje over familiezaken aan het ophitsende spel verkiest en het gezelschap zijner eerzame, trouwhartige, oude zuster aan de minnekozerijen eener jeugdige schoone. Met dat al schijnt het uit het ernstig, manhaftig gelaat van den grijzen snorbaard, hoe hij naar het voorbeeld zijner keizerin in het oogenblik van gevaar kan pal staan als eene rots ter verdediging van het lieve vaderland.