ten geleide
van japan naar sowjet-rusland door drie fronten
De kranten en weekbladen staan deze maanden vol van herinneringen aan, en beschouwingen over, de Russische novemberrevolutie. De gebeurtenissen in Petrograd waren beslissend voor de toekomst van Rusland - en daarmee voor de toekomst van de wereld. De ogen van de westerse wereld waren dan ook op de stad gericht, die sinds de tijd van Peter de Grote een venster op het Westen had open gezet. En ook de pers van vandaag bekijkt de toenmalige gebeurtenissen in die vreemde, wijde Russische wereld overwegend vanuit het Westen.
Het leek ons daarom van groot belang, de lezers van De Nieuwe Stem in staat te stellen, de revolutie vanuit een ander perspectief te bezien: van uit het Oosten. De mogelijkheid daartoe biedt ons de volgende reportage van een reis, in 1918 ondernomen uit Wladiwostok, dwars door drie fronten heen, naar het hart van de nieuwe staat: Moskou.
De schrijvers, ir Sebald Justinus Rutgers en zijn vrouw Bartha Mees, zijn geen oosterlingen. Maar de oosterse wereld was hun goed bekend, toen zij de avontuurlijke reis ondernamen, met het doel hun diensten aan te bieden aan het nieuwe regime. Sebald, zoon van de bekende arts Jan Rutgers, die in Rotterdam dezelfde vooruitstrevende rol vervulde als Aletta Jacobs in de hoofdstad, was al tijdens zijn studietijd actief geweest in de socialistische beweging. Hij was enige jaren op Sumatra als ingenieur in dienst bij de openbare werken; tijdens de wereldoorlog woonde hij in de Verenigde Staten waar hij, naast opdrachten die hij als ingenieur vervulde, ook politiek zeer actief was; en nadat de berichten over de novemberrevolutie hem bereikt hadden, besloot hij met zijn vrouw de gewaagde tocht via Japan naar Moskou te ondernemen. Hun kinderen moesten zij in Japan achterlaten.
Het hier afgedrukte reisverhaal vormt een keuze uit een serie van vijfentwintig in 1929 in De Tribune afgedrukte feuilletons (van 20 september tot en met 19 oktober 1929). Zij worden hier afgedrukt met toestemming van de dochter van de twee enkele jaren geleden overleden schrijvers, mevrouw G. Trintscher-Rutgers, arts te Moskou. Met haar echtgenoot heeft mevrouw Trintscher kort geleden een biografie over haar vader geschreven, die dezer dagen, ter gelegenheid van de herdenking van de revolutie, te Moskou in het Russisch verschijnt. Van het hierachter