worden gezien. Een pedagogisch beginsel, dat zijn waarde reeds lang praktisch heeft bewezen is, dat de docent met zijn lessen begint op het niveau van het kind. De pers maakt daarop geen uitzondering en zal zich bij het niveau van de lezerskring waarop zij zich richt aanpassen.
De journalist pur sang kent dat niveau van ‘zijn gemiddelde lezer’ en spreekt zijn taal. Hij zal proberen een succesvol journalist te zijn door primeurs te hebben, of het ‘plaatje van zijn leven’ te schieten. In die jacht op het uitzonderlijke - nieuws moet nieuw zijn - mag hij zich so wie so niet door al te stringente ethische normen laten beperken. Of hij alles wat hij ontdekt ook publiceert is een andere zaak. Tussen hem en zijn informanten bestaat wat dat betreft dikwijls een afspraak over zogenaamde background information die hij niet gaarne aan de openbaarheid prijs zou geven, omdat hij immers de bron zou kunnen verliezen. Zo blijven soms belangrijke zaken verborgen, of komen eerst aan het licht als andere ontwikkelingen tot publicatie noodzaken.
Het is de vraag wat meer te betreuren is: dat allerlei gebeurtenissen niet of te laat aan het licht komen, of dat de pers soms niet schuwt op ongegeneerde manier in de particuliere levens van ‘publieke personen’ rond te neuzen. Met de werkelijke impertinenties valt het trouwens nogal mee, en de klachten zijn meestal misplaatst. Als prinses Beatrix met De Strijdkreet colporteert dan is dat nieuws, niet alleen omdat hiermee een bepaald licht geworpen wordt op de persoonlijkheid van het toekomstige Nederlandse staatshoofd (de objectieve betekenis), maar ook vanuit subjectief gezichtspunt, vanuit de ‘human interest’ als men wil.
Ieder politiek schandaal heeft deze kanten en ze zijn in de regel op onontwarbare manier met elkaar verstrikt. Het ene persorgaan zal, rekening houdend met zijn publiek, de objectieve zijde benadrukken, het andere de subjectieve. Eisen, dat de journalist alle facetten van een bepaalde gebeurtenis recht doet en op evenwichtige wijze beschrijft, komt neer op een miskenning van het métier, dat niet wetenschappelijk is, maar wel naar waarachtigheid streeft. Dat die fris van de lever opgediende feitelijkheden de lezer het genoegen van het sensationele verschaffen kan de journalist niet euvel geduid worden. De behoefte aan sensatie