Margrit de Sablonière
Ook Dorothy Padmore
George en Dorothy Padmore en Richard Wrigth, drie uitzonderlijk begaafde, sterke, positief gerichte mensen, die in hechte vriendschap waren verbonden, zijn, allen in de kracht van hun leven, kort na elkander dood gegaan.
George Padmore, die, zoals Wright het uitdrukte, het nieuwe Ghana had uitgestippeld op een keukentafel, overleed eind 1959. Precies een jaar later - een jaar van helse ellende waaruit zonneklaar bleek hoeveel haat men wekt en oogst als men een gevestigd denkpatroon durft aan te tasten, bezweek Richard Wright en weer precies vier jaar later bleef, zo maar, het hart van Dorothy Padmore stilstaan. George Padmore, zoon van een knap botanicus in Trinidad, die als eerste neger Fellow of the Entomological Society te Londen werd, was een West-Indische neger. Nadat hij een tijdje advocaat was geweest schakelde hij om, studeerde geschiedenis en politieke wetenschappen en wierp zich in de strijd tegen kolonialisme, werd een der voormannen van de Panafrikaanse gedachte en -beweging. Hij heeft een omvangrijk, gedegen, indringend oeuvre op zijn naam staan o.m. Africa and World Peace, The Gold Coast Revolution, samen met zijn vrouw How Russia transformed her colonial empire, Panafricanism or Communism? Maar terwijl heel het westen tegenwoordig ‘alles weet van Afrika’ schijnt nog maar een enkeling Padmore's werk te kennen; of wel men verdringt liever het bestaan ervan.
Dorothy Padmore-Pizer was zijn naaste medewerker en ze bleef met haar helder verstand, haar kritische geest en economische knobbel ook na zijn dood een der onverzettelijke bouwers van het herrijzend Afrika. De ironie wilde dat op de dag van haar overlijden hier een zendingskalender werd aangeboden met een kleurig plaatje van blote negerkindertjes dansend in het bos, waarmee de stereotiep van wilden in het onderontwikkelde Afrika goedmoedig bij de goegemeente wordt verstevigd en het paternalisme geactiveerd. Eens te