punten, die trouwens eerder melodramatisch waren. Dat was juist de kunst, die ze bij een oude Hollywood routinier als Howard Hawks bewonderden.
Terwijl de beroemde russische regisseur Eisenstein in 1932 voor het innerlijk in de film alleen plaats wist te maken door een commentariërende stem, zochten de jonge franse filmers de dode plekken in hun verhaal op, waar de figuren het meest zichzelf kunnen zijn. Godard laat in A bout de souffle zijn acteur Belmondo in zichzelf praten - iets heel anders dan een commentaar. De lange bedscene in de film gebruikt alleen de uiterste omtrekken van het verhaal (Jean Seberg wil zich niet helemaal geven, hoogstens een beetje terwille van haar ijdelheid, maar Jean Paul Belmonde wil juist meer dan een vluchtig avontuur) en rust dus voornamelijk op het decor, dat spannend genoeg is.
Fellini en Antonioni zijn nog meer met het neorealisme verbonden. Fellini bracht de kunst van het onderbrengen van zijn spelers en hun capriolen in de massa tot een perfectie, die hij evenwel in La dolce Vita voor een meer heroiserende, ouderwetsere stijl liet varen. Antonioni schetst zijn personages steeds in breuk met hun omgeving, waardoor hij soms een dialoog tussen mensen en decor kan suggereren, zoals nog niet eerder bereikt werd. Soms echter wordt het decor al te opzettelijk gebruikt en ouderwets symbolisch, zoals de troep gekken midden in de velden van De kreet of de groep scholieren, die in Het Avontuur uit een kerk komen - een citaat van Rossellini trouwens.
In vogelvlucht is het zo mogelijk aan bepaalde filmers, die volgens de nederlandse kritiek het moderne levensgevoel helpen bepalen, het tijdgebondene op te merken. Niet eens dient te worden vermeld, dat de selectie nogal willekeurig is. Bergman werd niet genoemd, noch Renoir, Bresson, Dreyer, Welles, Bunuel of Mizoguchi. De kritiek kan m.i. beter uitgaan van het tijdgebondene, de vorm, de veronderstelde natuurlijkheid dan van de sfeer of de aansluiting bij het moderne levensgevoel. Daarbij zal rekening moeten worden gehouden, dat film geen realistische vorm is, maar steeds op afspraak berust - hoe natuurlijk die ook lijkt.