[Nummer 12
1813 bevrijding of restauratie?]
Bijlage van ‘De Nieuwe Stem’, december 1963
L.S.,
In 1964 begint De Nieuwe Stem haar negentiende jaargang. De redactie hoopt erin te slagen dit tijdschrift voort te zetten in de geest van haar oprichters.
De Nieuwe Stem stelt het als voorheen op prijs gezien te worden als een onafhankelijk en progressief orgaan dat haar lezerskring en medewerkers zoekt uit alle partijen en confessies die een geluid van vernieuwing in het culturele leven en het politieke denken willen vernemen en doen horen.
De taak die dit tijdschrift zich van meet af heeft gesteld wordt steeds belangrijker, nu in onze dagen de grenzen tussen partijen, confessies en ideologieën zozeer aan het verschuiven zijn.
De redactie neemt zich voor ook dit jaar een aantal speciale nummers te doen verschijnen naast de algemene. De ervaring heeft geleerd dat voor die speciale nummers, al of niet van controversieel karakter, veel belangstelling bestaat. Men denke aan het laatste speciale nummer: Links-Rechts. In 1963 is door moeilijkheden waarmee onze vorige uitgeefster te kampen had in de zomermaanden enige stagnatie ingetreden in de regelmatige verschijning der nummers. Wij prijzen ons gelukkig dat de Drukkerij en Uitgeverij Laverman N.V. te Drachten bereid bleek midden in de jaargang de uitgave van het blad over te nemen en hiermee blijk heeft gegeven van waardering voor en vertrouwen in ons tijdschrift.
Dit moedigt ons aan om er onze beste krachten aan te geven. Het verheugt ons te kunnen mededelen dat wij een geregelder medewerking uit Vlaanderen, in het bijzonder op literair gebied, mogen verwachten.
Wij stellen ons voor in 1964 met de volgende speciale nummers uit te komen:
een nummer over Friezen en Vlamingen - cultuur-politieke controversen; een nummer over Polen; een Verhalenbundel.
De eerste aflevering in 1964 zal o.a. de volgende bijdragen bevatten:
F. de Jong Edz.: De staat, de bonden, het loon; D. van der Meulen: Ik stond er bij (herinneringen van een oud-bestuursambtenaar in Ned. Indië); T. Eekman: De dag van een dwangarbeider; C. Buddingh': Prozakroniek.
DE REDACTIE.