looft veel. Het verwezenlijkt die belofte alleen en dan op een parodistisch niveau in de figuur van de verliterairde literaat Dolf, de man die niet meer weet waar de literatuur ophoudt en het leven begint, die in lezingen, artikelen, gesprekken een vloed van holle aesthetica, psychologisch jargon en droomuitleg spuit, die psychiatrisch kwakzalvert aan de ‘neurotici’ in zijn omgeving, maar bij iedere reële moeilijkheid zich eruit praat of de benen neemt, in 't kort het zou een prachtige figuur voor een Shawiaans ‘unpleasant play’ zijn.
Maar wanneer we ons verder in het boek verdiepen en met name in de hoofdfiguur Ida, dan vragen we ons af of Van der Veen niet zijn eigen parodie geschreven heeft. Van tien procent van wat de schrijver zijn heldin laat doormaken was een aangrijpend verhaal te maken geweest, maar ik kan helaas niet zeggen, dat de lectuur van dit boek een ogenblik ontroert. Al de verleidingen, afwijzingen, dronkenschappen, verkrachtingen, gedwongen prostitutie en mishandelingen, die deze lappenpop met een vadercomplex in een paar weken en in de onvermijdelijke ‘flashbacks’ doormaakt, doen ons niets, omdat het alleen maar requisieten zijn. Zoals de trattoria's en de namen uit Baedeker ons Rome moeten suggereren, zo wil deze leken-analyse van een vreemd ‘geval’ ons binnenvoeren in het oerwoud van de menselijke psyche, maar het blijft in beide gevallen bij een vakantiereis.
De literatuur van onze tijd onttrekt zich niet - hoe zou ze ook? - aan een algemene ziekte van ons cultuurleven: bijna iedere culturele activiteit wordt overheerst door een streven naar het opvallende, het anders dan anders, naar het invoegen van blikvangers. Dat is niet louter een commerciële trek; het zal ook wel samenhangen met het jachtig tempo van ons bestaan, onze angst voor vergankelijkheid. In de mode waar die commerciële trek het meest overheerst, is het verschijnsel duidelijk bezig zichzelf op te heffen: iedere nieuwe mode is zichtbaarder uit elementen van vorige samengesteld en terwijl men in bijv. 1920 te kijk had gelopen in kleren van 10 jaar oud, is dat nu helemaal niet zo uitdagend. Voor de reclame geldt ondanks of mis-