1984 of 1961?
Laten de managers maar denken, dat 1984 voor hen is - 1961 schijnt voor de massa te zijn. Even indrukwekkend als de drie dagen Algerije waren de drie dagen Cuba. Ook hier hadden de officieren en de managers van de contra-revolte één kleinigheid over het hoofd gezien: de mentale en physieke weerstand van de massa van Cubaanse boeren en arbeiders.
Drie dagen in Algerije en Cuba - een toevallige coïncidentie, op veilige afstand van de Lage Landen? De massa in de Noordelijke Lage Landen lijkt nog te slapen, maar in de Zuidelijke? Ook daar wist een stakende en met stakers solidaire massa aan te tonen, dat de Eenheid van het volk niet zo groot was als de Eenheidswet het wilde doen voorkomen. De managers moesten voor de massa zwichten.
En bij ons? Komt de massa in beweging tegen Luns' eenmanspolitiek inzake Nieuw Guinea? Tegen onze opslagplaatsen voor atoomwapens?
Heine zei wel, dat hij, wanneer de wereld verging, naar Holland zou vluchten, omdat hier alles vijftig jaar later gebeurt; maar in de twintigste eeuw gaat de tijd minstens tweemaal zo snel. Misschien komt de Nederlandse massa al in 1984 in beweging - of, wie weet, in 1961? Al zou het alléén maar zijn om te helpen voorkómen dat de wereld vergaat?
W.F.W.