Louter frustatie en rankunes, zo vaak een sleutel op memoires, evenmin. Natuurlijk is er wel een drang tot rechtvaardiging, maar het karakter is te rijk, ook aan tegenstrijdigheden, om alleen maar dat in te houden. Wel krijgt men de indruk dat de rol van Wiessing in het intellektuele en politieke leven van zijn tijd vanaf ongeveer 1920 minder belangrijk wordt. Twintig jaren europese geschiedenis (1921-1931) vallen binnen een bestek van vijftien pagina's. Zo is het nog wel mogelijk Bewegend Portret te zien als een wat verlate, kompenserende vorm van aktie. Wiessing vertoont inderdaad de wat onbepaalde, zelfs wel dubbelzinnige houding tegenover de werkelijke daad, die eigen is aan zoveel... intellektuelen. Laat ik liever zeggen: memoiresschrijvers, om hem niet verkeerd onder te brengen. Dan geldt het voor een Cardinal de Retz, een Saint-Simon of ook een Stendhal, als men denkt aan de napoleontische geschriften of Russische brieven van deze laatste. Wiessing kent dezelfde dromerijen over grootscheepse, maar nooit ondernomen akties. Zelf verzuimt hij een kans op rechtstreekse deelneming aan de revolutie van '17 omwille van... vrouw en kind. Wel voelt hij zich dan weer een ‘doener’ vergeleken bij zijn sceptische en vermoeide vriend Coenen (pag. 308).
Het barokke idee om in de oorlog de waterleidingen op Walcheren te vergiftigen en daarna het-slapende-eiland met een invasie te verrassen is niet de enige goede vondst waarvan Wiessing vertelt. Zij zijn er om de charme en zelfs het vleugje poëzie aan deze dadenloosheid te geven, die alles weer goed maken.
De titel Bewegend Portret doet denken aan iets als de ‘maalstroom des levens’. De kabbelende (of kolkende?) golven op de omslag lijken de bedoelingen van de schrijver te illustreren. Maar een andere uitleg is mogelijk. De portretten, soms in énen getekend, soms met allerlei retouches in de loop van het verhaal, hebben vaak één ding gemeen. Dit geldt niet voor die van de kennelijk geliefden, Coenen, Saks. Maar wel voor vele anderen, die hun cyklus zien onderbroken of beëindigd door een val. Een kompromis op een of an-