Th. van Tijn
Gewetens in de Nederlandse politiek
Hoevele malen kan een ministerie vallen? De regering-De Quay bood haar ontslag aan voor Kerstmis, en trok kort na Nieuwjaar de ontslagaanvrage in. Onder de Kerstboom werd vooral in het Anti-Revolutionaire gezin een nieuw gezelschapsspel gespeeld, dat tot titel had: gezichten redden. Maar omdat alle ruziemakers in het gespleten A.R.-kamp hun gezichten probeerden te redden, hebben zij ze allemaal verloren.
De regering trad af, omdat de Anti-Revolutionaire ministers door hun partijgenoten in de Tweede Kamer gedesavoueerd waren. Zelfs als de Kamer de motie over 5000 goedkopere woningen méér, dan de regering in eerste instantie in 1961 wilde laten bouwen, zou hebben verworpen, maar een belangrijke meerderheid der A.R. zou vóór zo'n motie gestemd hebben, dan nog zouden de A.R.-ministers zijn afgetreden. Zo althans luidde vóór de stemming de verklaring van minister Aartsen, waaraan De Quay verbond dat het heengaan der A.R.-ministers het heengaan van het gehele kabinet ten gevolge zou hebben.
Wat gebeurde? De gehele A.R.-fraktie stemde voor de motie, en bovendien nog zovele anderen, dat de motie een meerderheid in de Kamer verwierf. Dus diende het Kabinet zijn ontslag in.
Hoe ze weer terugkwamen? De A.R.-fraktie, die uit gewetensnood had gestemd, verklaarde bij haar mening te zijn gebleven. Zij bleef dus haar partijgenoten-ministers desavoueren. Was dit eerst een reden tot aftreden geweest, toen de Kerstlichtjes gedoofd waren bleek dit een reden tot aanblijven. Maar... de regering verklaarde de motie naast zich neer te zullen leggen; en daar legde de gewetensbezwaarde A.R.-fraktie zich dan weer bij neer.
Zoals U ziet: geen enkel gezicht is gered, - het kabinet-De Quay voorlopig wél. Zou het plebisciet in het