De Ligt die ik in Wiessing's levensherinneringen vond: ‘het is voor mensen over tienduizend jaren!’
Spijtig genoeg leven we in het jaar 1960 en niet in 11960. Ik schrijf dit ietwat ironische zinnetje, omdat ik de indruk heb dat ook in het huidige pacifisme de neiging bestaat weer af te glijden naar een sektarisch idealisme. Wanneer ik bijvoorbeeld het enkele jaren geleden verschenen Handboek voor de Vredesbeweging doorlees, dan ontkom ik weer evenmin aan het teleurstellende gevoel dat ook de oudere pacifistische lectuur bij mij opriep. Teleurstellend, omdat het vol hoge idealen staat zonder voldoende rekening te houden met de werkelijkheid. Het is zwevend en dus ongevaarlijk, zodat ieder eerbetoon door de politieke machten aan dit pacifisme bewezen, in wezen een ‘bedankje voor onschadelijkheid’ is, zoals wijlen Suys het op de hem eigen korte en indringende wijze formuleerde.
Het pacifisme kan pas van betekenis worden en politieke invloed uitoefenen, indien het met beide benen in de werkelijkheid staat en de aandacht niet meer richt op idealen-voor-over-tienduizend jaren, doch op de realiteit hier en nu. Wat het pacifisme nodig heeft is een Marx die deze omkering weet te voltrekken.
In Dr. Suys' werk vinden wij deze omkering reeds in grondtrekken aanwezig - vandaar dat zijn werk wèl ‘gevaarlijk’ is, vandaar ook dat zijn stuk in bovengenoemd Handboek, eigenlijk niet goed past.
II. Toch heeft Suys zich nog niet ten volle in de werkelijkheid verdiept, te oordelen althans naar het verwijt dat Wertheim hem maakt inzake honger en armoede in de onderontwikkelde gebieden. Indien dit verwijt geldig is en de politieke realist Suys hierin tekort zou zijn geschoten, hoeveel temeer geldt dan het verwijt dat de idealistische pacifisten de werkelijkheid hebben verwaarloosd. Daarom ben ik blij met het artikel van Wertheim, omdat het nogmaals voor de zoveelste maal laat zien hoe onvergelijk veel moeilijker het is in onze wereld vrede en welvaart te scheppen dan men in pacifistische kringen wel meent. Men komt er niet met een eenvoudige verwerping van geweld. Het gaat niet slechts om het wel-dan-niet gebruiken