Kort verstek
Mijn mederedacteur Charles heeft in de vorige aflevering een vraag gesteld: ‘Waar blijft de Vredesraad?’ Ik moest helaas op de redactievergadering, die voorafging aan dat nummer, verstek laten gaan, en kon er zodoende pas van kennis nemen toen het al was verschenen.
De Vredesraad moet maar voor zichzelf weten, waar hij blijft. Als u het mij vraagt, blijft hij zitten waar hij zit, ergens in de linkerhoek.
Maar in de vraag van Charles ligt een bewering, nee niet verscholen maar geïmpliceerd, waartegen ik zeer ernstig bezwaar heb: de bewering namelijk dat de Centrale Regering in Djakarta tegen Midden-Sumatra een daad van agressie heeft gepleegd, waartegen ieder zinnig mens, en dus ook de Vredesraad, had moeten opkomen.
Dit begrijp ik niet van Charles. Indonesië is een van de weinige landen in Azië, die ernst hebben gemaakt met de parlementaire democratie, ondanks schier onoverkomelijk schijnende moeilijkheden. Nog geen jaar nadat het wettig gekozen parlement is geïnstalleerd, begint een groepje officieren te rebelleren, tegen de regering die de steun heeft van de meerderheid in het parlement. De regering ziet het geval nog méér dan een jaar aan en probeert door overleg tot een oplossing te komen, en gaat pas handelend optreden wanneer het officiersgroepje tezamen met een paar malcontenten officieel en openlijk een tegenregering gaat afkondigen en eigen buitenlandse vertegenwoordigers gaat benoemen.
Als dit ‘agressie’ is, dan was het óók agressie van Den Haag om de marechaussee naar Oss te sturen toen het destijds een eind wilde maken aan de georganiseerde wederspannigheid. Of van de wettig gekozen regering in Madrid die ging optreden tegen de opstandige officier Franco.
De vraag, naar welke groep in Indonesië toevallig de persoonlijke sympathieën van Charles en mij uitgaan, staat hier buiten en behoort hier buiten te blijven. Nederlanders hebben al veel te lang aan de Indonesiërs voorgeschreven, wat zij wel en niet moeten doen, welke leiders zij wel of niet mochten gehoorzamen.
Ik heb het gevoel, dat Charles aan de Vredesraad lastiger te beantwoorden vragen zou kunnen stellen.