hiervan op de bacteriën, en op de mens. Wat de laatstgenoemde betreft ging hij uit van de stelling, dat de vitaliteit van het menselijk lichaam geïntensifieerd wordt door shocks uit de buitenwereld, en toonde aan, enerzijds, dat het organisme het krachtigst functioneert bij grote en snelle verschillen in habitat, temperatuur, luchtsamenstelling, enz., terwijl het anderzijds een vermindering in weerstand vertoont bij gelijkblijvende omstandigheden, zoals bijvoorbeeld een te simplistisch opgevatte immunisatie. Zijne Hooggeleerde luisterde zijn betoog op met voorbeelden uit het dagelijkse leven, waaronder vooral veel bijval oogstte de verwijzing naar de stoere schipper die, zonder overgang, uit zijn benauwd roefje in de sneeuwstorm stapt.
Tijdens het welverdiende applaus zag Dirk Visser zich genoodzaakt een kennis goeiemorgen te zeggen. Aangezien hij daarbij een lichte schorheid gewaar werd, schraapte hij zijn keel en spoog de voltallige vergadering uit op de straatkeien. Hierop wenste hij zijn kennis ten tweeden male goede morgen.
Zulke tegenslagen kunnen de B.B.K. evenwel niet ontmoedigen. ‘Al namen de calamiteiten ook duizendmaal funester vormen aan, ja, al zouden onze tegenstanders hun egocentrische en a-sociale projekten voor een groot deel realizeren, steeds zullen jongere generaties gereed staan, het heilig vuur van onze belangenverdediging voort te dragen tot de uiteindelyke zegepraal, en tot Heil der Schepping!’
Aldus de Nieuwe Bacteriënbode van heden kwart over twaalf, die er met voldoening aan toevoegt, dat er in de voorafgaande vijf minuten rond zeven triljoen jonge bacteriën geboren zijn. Hulde! Ook wij wensen de B.B.K. geluk met zijn bloeiend verenigingsleven en hopen op de spoedige totstandkoming van een voor alle betrokkenen aannemelijk en heilzaam compromis.