duur een energie zou blijken te bezitten, waarvan alleen de toekomst de volle uitwerking zal kunnen waarnemen.
Die politieke kern was de veroordeling van Stalins éénmansdictatuur en bijgevolg het herstel van de collectieve partijleiding. Niet meer en niet minder.
Niet meer. Want van alle onzin die men er in het Westen met al te doorzichtige bedoelingen van gemaakt heeft als zou Stalin zijn eigen vrouw vermoord, kinderen gemarteld en de vorderingen der Duitse invasie van een schoolglobe afgelezen hebben, omdat hij met een stafkaart niet zo best overweg kon, is uiteraard geen woord gezegd.
Niet minder echter ook. Want ook dit vonnis reeds moet in de hoofden en harten van alle gelovigen, in de vreze Stalins opgevoed, een schok teweeg gebracht hebben, waarvan men de uitwerking niet eens gissen, laat staan beseffen kan. Een schok, te verwarrender omdat zij als een opluchting ervaren moet zijn.
Wat is er gebeurd en wat zal er gebeuren? Van alle veronderstellingen die daaromtrent uitgesproken zijn, komt ons deze nog het waarschijnlijkste voor, die zich aan de marxistische grondstelling zelf houdt, dat economische en sociale verschuivingen op den duur niet zonder uitwerking kunnen blijven in de politieke sfeer.
Gaat men hiervan uit, dan dringt zich vanzelf de voorstelling op dat de economische en sociale ontwikkeling van de Sowjetunie - die niemand meer ontkent - een punt bereikt heeft, waarop zij onverenigbaar geworden is met de dictatuur zoals die door en onder Stalin werd verstaan. De collectieve leiding van nu zou dan, met die bijzondere graad van bewustzijn, die de revolutie van 1917 van haar ontstaan af heeft gekenmerkt, dit begrepen en tijdig de bakens verzet hebben.
Om zichzelf in de macht te handhaven. Inderdaad. Maar het ware dwaasheid van deze leiding te verwachten dat zij een historische wet buiten werking zou stellen, waarop ons geen uitzondering bekend is, n.l. dat geen klasse, geen groep, geen persoon vrijwillig afstand doet van de macht, zolang zij nog kans zien haar in een andere vorm te behouden.
Om dus ook nu nog, zij het in die andere vorm, een dictatuur uit te oefenen. Gelijk reeds blijkt uit het bekende automatisme waarmee de in Moskou aangegeven lijn in de andere landen der Sowjetzône wordt gevolgd.
Dan, indien deze opvatting juist zou zijn, moet dit betekenen dat een nog verdere ontwikkeling van de economie en een nog bredere ontplooiïng van de welvaart der massa's op den duur ook het dwang-