Het lied van de welvaart
We zijn de laatste jaren zó gewend om ons het lied van onze welvaart in alle toonaarden te horen toezingen, dat we ons zelden meer afvragen hoe het daar eigenlijk mee is gesteld.
Zij is er wel, o zeker, maar nog altijd voor de weinigen, al zijn er dat dan waarschijnlijk een weinig meer dan vroeger. Maar zij is er, even zeker, nog altijd niet voor de velen al zijn er daarvan dan mogelijk een weinig minder dan voorheen.
Hoe waar dit laatste is, is de vorige maand nog weer eens gebleken op het congres dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hield. En al waren wij, zoals uit onze inleidende woorden wel gebleken is, gewaarschuwd, we moeten bekennen er toch nog van te zijn geschrokken.
Nederland heeft op het moment een 2 millioen woningen. Een der prae-adviseurs, de Bosse wethouder Schuurmans schatte het aantal krotten daarvan op 200.000. Zegge en schrijve 1 krotwoning op elke 10 woningen.
Moet dat zo? Neen, dat moet niet zo en dat behoeft ook niet zo en dat zou ook niet zo zijn, als men werkelijk anders wilde. Wat het precies zou kosten om aan die toestand een einde te maken, is, tekenend al, niet bekend. Maar oud-minister In 't Veld heeft indertijd een bedrag genoemd van 5.000 à 6.000 gulden per te slopen woning. Rekent men het dubbele voor een bescheiden nieuwe woning, dan bedragen de kosten van opruiming en vervanging dus rond f 17.500, - per woning. Of, bij een program van 20.000 opruimingen per jaar, 350 millioen per jaar. Met dat bedrag zouden we in 10 jaar verlost zijn van een kwaal, waarvan nu wel iedereen weet of althans weten kan, welke funeste gevolgen zij heeft voor het fyzieke en psychische welzijn van de gezinnen die in die krotten leven. Als men het bestaan waartoe de krotbewoners gedoemd zijn, tenminste leven durft noemen.
Driehonderdvijftig millioen per jaar. Laat het tegenvallen en zeg: vierhonderd millioen. Maar ook dat is nog slechts vier-vijfde van wat de ‘socialistische’ minister van financiën de belastingbetalers schenken gaat.
Maar die belastingverlaging komt toch ook de ‘mindere man’ ten goede, zegt men dan. Ons antwoord daarop is: voor het kleinste deel: ja, voor het grootste: neen. En de krot-bewoners in elk geval vinden er geen baat bij. Die mogen integendeel voor hun krot straks nog 5% meer huur betalen.
Vierhonderd millioen. Maar dat is slechts één kwart van wat we