Kort bestek
Guatemala - Praag
Sinds tien jaar bestond er in Guatemala een bewind à la Mexico dat althans de ergste armoede van de boeren daar een weinig probeerde te verlichten door de beschikbaarstelling van gronden, ten algemenen nutte van de grondbezitters onteigend; een vorm van welvaartsbevordering waarmee de wereld vertrouwd is, sinds de Franse Revolutie er een 150 jaar geleden, heel wat minder wettig, een begin mee maakte.
Een groot deel van die onteigende, meest onbebouwde grond behoorde aan de United Fruit Compagny, de Frutere, gelijk ze ginds genoemd wordt, een Noordamerikaanse maatschappij in 1899 opgericht, die in Guatemala bananen kweekt; en men behoeft geen kenner van het moderne imperialisme te zijn, om de rest te raden....
Inderdaad, zo is 't gegaan. De obligate beschuldiging van communisme lag voor de hand. ‘Vrijheidshelden’ die Guatemala uit de ‘greep van Moskou’ wilden bevrijden waren te vinden, en waar deze niet voor konden zorgen, daar zorgden vliegtuigen van ‘onbekende herkomst’ voor. De oude regering moest wijken, eerst ten halve, toen in haar geheel; een nieuwe kwam, die, zoals dat ook te doen gebruikelijk is, naar beide kanten alle moois belooft, doch intussen maar vast duizend communisten of wat zij daarvoor wil laten doorgaan heeft gearresteerd. Hun fysionomie - om beleefd te blijven - hebben de kranten verspreid. Er is geen Lavater voor nodig om er hun karakter uit te lezen en elke leek kan dan ook zonder vrees voor vergissing het lot dier gevangenen voorspellen.
Ook de ‘bijkomstigheden’ zijn niet nieuw. Een beroep van de oude regering op de V.N. om de tegen het land gepleegde agressie te keren, is onontvankelijk verklaard onder druk van de Verenigde Staten. En dat alles zowel terwille van de waan dat drie millioenen ongewapende en niet-communistische Guatemalanen een communistisch gevaar zouden vormen, als terwille van de winsten ener fruit-maatschappij, die n.b. kortgeleden nog door datzelfde Washington, dat de heren uit Boston nu bij hun reactionnaire revolutie geholpen heeft, beschuldigd werd van overtreding der anti-trustwetten. En nu blijkt Costa Rica aan de beurt te komen....
Een gekleurde voorstelling? Maar dan van dezelfde tint die ook bladen, die zeker niet anti-Amerikaans genoemd kunnen worden, er aan geven. In de N.R.Crt. van 1 Juli of zelfs in Het Parool van de 6de, om maar een paar voorbeelden te noemen, is met wat andere woorden hetzelfde gezegd.