Ex libris
Keur uit het werk van Dr A. Zijderveld. Verzameld en uitgegeven door A.G. Zijderveld - Menalda, vrienden en oudleerlingen (1953).
Een verzamelbundel als deze maakt ons weer eens duidelijk, welk een kostelijk materiaal er vaak in periodieken ligt opgeslagen, maar even zo vaak voor goed opgeborgen en derhalve verborgen. Van de in 1952 overleden Dr A. Zijderveld, die gymnasiumleraar en privaatdocent in de methodiek en didactiek van het Nederlands aan de Gemeentelijke Universiteit van Amsterdam was, is in de hierboven-vermelde bundel het voornaamste van zijn verspreide geschriften verzameld, een daad van piëteit, maar niet minder een dienst aan de studie van de Nederlandse letteren en cultuur.
Het werk van Dr Zijderveld, hoe gevarieerd ook, vertoont een duidelijk gerichte belangstelling voor dat aspect van onze taal en letteren, dat deze verbindt aan de geestelijke stromingen, welke de Nederlandse cultuur een van haar meest specifieke trekken verlenen. De over zovele jaren en tijdschriften verspreide artikelen vertonen een innerlijke samenhang die een indeling in enkele grote rubrieken eenvoudig maakte.
De eerste rubriek ‘Renaissance’ genoemd, laat een verrassend licht vallen op het eigen karakter van de Nederlandse Renaissance; vooral het opstel ‘Verwaarloosde Renaissance-literatuur’ wil laten zien, hoezeer in het Nederlandse humanisme van de 16de eeuw de doorwerking te bespeuren valt van de mystieke, devotionele en spiritualistische geschriften die van de Moderne Devotie af tot aan Sebastiaan Franck toe hier bekend waren. Coornhert had Zijderveld's bijzondere belangstelling en Seb. Franck rekent hij tot de zeer groten die zijn bewondering hebben. En wanneer hij zich met Vondel bezig houdt, dan polemiseert hij kundig en scherpzinnig met zijn katholieke tegenstanders over de door hem ontkende vraag, of Vondel Spinoza bestreden heeft. Spinoza ziet hij ook in de traditie van het spiritualisme van Nederlands karakter. Maar ook bij Perk in het artikel ‘Perks ontwikkeling tot vrijheid’ wijst hij op de nu vrijzinnig te noemen religieuze, humanistische traditie, welke haar wortels heeft in de wat wij kunnen noemen derde Reformatie, naast die van Luther en Calvijn, welke op Coornhert, Erasmus en op dezer geestelijke voorouders teruggaat.
Het brede kader, waarin Zijderveld zijn van een grote eruditie getuigende beschouwingen over de door hem behandelde figuren en boeken plaatst, maakt ze belangwekkend voor een lezerskring, die belangstelling bezit voor het geheel van de vaderlandse cultuur.
De ruim dertig opstellen worden gevolgd door de aantekeningen bij elk er van. Een bibliografie legt getuigenis af van de belangstellingen van een werkzaam leven welks schriftelijke productiviteit zich over bijna de gehele eerste helft van deze eeuw uitstrekt.
Het kloeke werk van 400 blz. is verkrijgbaar bij Swets en Zeitlinger te Amsterdam en via de boekhandel voor de prijs van f 10. -.
O.N.