derzoek theoretisch te interpreteren. Zijn stimulerend onderzoek over de magnetische eigenschappen van de paramagnetische zouten naar aanleiding van de bekende proeven van De Haas en Wiersma, zijn onderzoekingen op het gebied der magnetooptische draaiing van het polarisatievlak naar aanleiding van de proeven van Becquerel en vele andere theoretische onderzoekingen zijn van grote betekenis geweest voor de experimenten bij lage temperaturen op het Kamerlingh Onnes Laboratorium. In deze tijd ook vond Kramers de gelegenheid zijn beroemde boek ‘Grundlagen der Quantenmechanik’ te voltooien, nog een standaardwerk tot in de huidige tijd, dat een zeer originele en diepgaande behandeling van de ‘spin’ van het electron en van de stralingstheorie geeft. Het is onmogelijk in het kader van dit korte artikel al zijn latere onderzoekingen ook maar bij benadering recht te doen wedervaren en wij moeten deze daarom stilzwijgend voorbijgaan.
Kramers bezat de gave om ieder onderzoek waar hij zich mede bezig hield tot een klein juweeltje der theoretische physica te maken: hij was een kunstenaar onder de theoretische physici en ik zou hierbij in het bijzonder willen denken aan de fraaie vorm, die een tiental jaren geleden de theorie der phasenovergangen in zijn handen gekregen heeft. Het is jammer, dat door het specialistisch karakter der theoretische physica, deze vorm van schoonheid door slechts zo weinigen ervaren kan worden.
Bij Kramers was het wetenschappelijk onderzoek deel van een omvattender mens-zijn wat zich o.a. uitte in zijn grote liefde voor de muziek, voor de beeldende kunst en voor de architectuur. Door zijn gave persoonlijkheid had men allerwegen in binnenland en buitenland de grootste achting voor hem. Niet alleen was hij lid van vele buitenlandse academies, zoals in Denemarken, Noorwegen, België en Frankrijk, maar zijn grote menselijke gaven hebben hem steeds ook een grote rol in het maatschappelijk leven doen spelen: Zo heeft Kramers als voorzitter van de Technische Atoom-Energie Commissie van de Organisatie der Verenigde Naties met langdurige onderhandelingen voor het eerst een gemeenschappelijk rapport van alle naties tot stand gebracht. Ook bij de oprichting van de Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der Materie en bij de onderhandelingen voorafgaande aan de totstandkoming van de Noors-Nederlandse samenwerking tot het bouwen van een kernreactor in Noorwegen heeft Kramers een grote rol gespeeld. Een blijk van de algemene achting die men voor hem had was wel het feit dat Kramers in 1948 werd gekozen tot president van de Union Internationale de Physique Pure et Appliquée.
Zijn plotselinge dood heeft op zijn vele vrienden en bekenden in de gehele wereld een diepe indruk gemaakt. Zijn persoonlijkheid, als begaafd kunstenaar onder de wetenschappelijke onderzoekers, zal ongetwijfeld voor allen, zijn vrienden, zowel als zijn leerlingen, een stimulerend voorbeeld blijven.