[de wetenschap der openbaring] zich eerst moet rechtvaardigen tegenover de algemene wetenschap. Aan de andere kant weet hij, dat de theologie haar beginsel niet aan de wetenschap kan ontlenen. Dit is haar gegeven in de Incarnatie, maar het is juist de Incarnatie die beide wegen veronderstelt, zowel die van boven naar beneden als die van beneden naar boven.
Dit banen en openhouden van de wegen, zowel naar de kant van de algemene wetenschap als naar de kant van de dogmatiek, is typisch Hervormd-Katholiek. En het is geen wonder, dat ook in de brede theologie van andere Hervormd-Katholieke denkers als Aalders, Söderblom en Temple de incarnatie als synthetisch beginsel, meer Grieks dan Semietisch, zulk een rol speelde. Op grond van dit beginsel gaat het Van der Leeuw om religie èn geloof, godsdienstwetenschap èn dogmatiek, anthropologie èn Christologie, natuurlijke èn openbaringstheologie.
Hetzelfde beginsel der vooral synthetisch en niet kritisch verstane incarnatie is ook het centrum van Van der Leeuw's sacramentstheologie. Hij heeft, meer dan wie ook, de sacramenten weer in het brandpunt van de theologie en de kerkelijke practijk geplaatst. Tegenover de Dopers-Gereformeerde tendentie om de cultus achter te stellen bij de ethiek en de sacramenten bij de prediking, bepleitte hij het goed recht van het Heiligdom, waarin het altaar zijn rechtmatige plaats heeft naast de kansel. Hij was van oordeel, dat verreweg de meeste Reformatorische kerkdiensten afbreken, als het wezenlijke nog moet geschieden: de bediening van het avondmaal. En hij beschouwde dit sacrament als het allesbeheersende middelpunt van het leven, in de kerk en in de cultuur. Men moet zijn Sacramentstheologie lezen om te zien hoe godsdienstgeschiedenis, Bijbelwetenschap, anthropologie en incarnatietheologie elk hun bijdrage leveren tot een grootse poging het sacrament te maken tot basis van eredienst en leven. En de enigszins deskundige lezer zal ontdekken, dat hier veel en veel meer aan de hand is dan herstel van het sacrament. Van der Leeuw stond een Katholieke uitbouw van de Reformatie voor ogen, van zulk een strekking dat er een Katholiek Protestantisme zou ontstaan, dat vanuit de liturgie tot verantwoorde vormgeving van het leven kwam en daarmee tot nieuwe opbouw van de cultuur. En ook zijn vrienden en leerlingen, die aan de Dopers-Gereformeerde vleugel van het Protestantisme staan, erkennen met grote dankbaarheid, hoe deze geweldenaar hen dwingt om ernst te maken met de vragen, die hij gesteld heeft, met de wegen, die hij heeft gewezen, met de oplossingen, die hij, met de inzet van zijn leven, heeft waargemaakt. Bovendien weten zij zich volkomen één met hem in zijn hartstochtelijk begeren om in alles wat hij deed de kerk te dienen, het Lichaam van Christus, reddend middelpunt van geschiedenis en cultuur.