Kort bestek
B.V.D. en de heksen
Twee eeuwen eerder dan elders zijn in Holland de afschuwelijke heksenbrandstapels gedoofd. Niet omdat er een waag te Oudewater was waar de verdachten werden gewogen - dat was eer gevolg dan oorzaak - niet omdat het protestantisme hier de heersende godsdienst was, - de beide helften des Christendoms waren gelijkelijk in heksenwaan bevangen - maar louter en alleen, omdat hier op haar de nomale rechtspraak werd toegepast. Zodoende bleek er heks noch Duivel te bestaan.
In de hele internationale literatuur over dit onderwerp is dit ons land steeds tot roem gerekend. Wordt het wetsontwerp op de zgn. burgerlijke staat van beleg wet - en zulks staat te vrezen, alle waarschuwingen o.a. van mr Goudsmit in de vergadering van het genootschap voor de Rechtsstaat en van dr Van Haren in De Maasbode van 3 Oct. j.l. ten spijt - dan is het ook met die roem gedaan en kan de herinnering eraan op de rommelzolder der historie worden opgeborgen naast het stokje van Van Oldenbarneveldt, de boekenkist van Grotius en het hemd van Van Speyck. Dan is ook hier te lande onder het hoofdstuk van de redelijke verdraagzaamheid een streep gezet.
En zelfs als dat ontwerp geen wet zou worden, staat het ergste voor de deur, ja is door een kier al binnen. De B.V.D. - de Binnenlandse Veiligheids Dienst - is er immers al. De toestanden, zoals dr Van Haren die in genoemd artikel kenschetst, zijn méér al dan sombere verwachtingen en boze voorgevoelens.
‘Ons werd - zo schrijft hij - het geval gemeld uit een onzer grootste bedrijven, waar een werknemer zijn positie uitermate wankel had gemaakt. Hem, zo werd gezegd, zou echter niets gebeuren, mits hij voor zijn chef [zelf in dienst der B.V.D.] werkzaam wilde zijn, m.a.w. indien hij onder zijn mede-arbeiders wilde speuren naar verdachte elementen.’
Het vraagstuk der zg. ‘vijfde colonne’ is een ernstig vraagstuk. Het is ieders goed recht, er tegen te zijn. Maar wie er tegen is, dient ook de consekwenties ervan onder de ogen te zien, waarvan de B.V.D. er één is. Men kan zulke lichamen voluit bijv. Siguranza noemen, men kan met lettergrepen volstaan b.v. Gepeoe of Gestapo, men kan het ook bij letters laten, B.V.D. b.v., maar het kan niet anders of het komt alles op hetzelfde neer.
Schrijver dezer regelen herinnert zich de mededeling van een student, die, toevallig, tijdens de omwenteling van Maart '48 in Praag vertoefde. Sprekend over de gebeurtenissen van de dag met een Tsjechische collega