Kort bestek
Kruis en halve maan
De Katholieke missie beleeft in Azië angstige tijden. Hoe de houding van de nieuwe regeerders in China tegenover de missie zich ook moge ontwikkelen - het is duidelijk, dat indien zij al in de toekomst er zal worden toegelaten, haar positie uiterst labiel zal worden.
Er zijn dan ook tekenen te zien, dat zij tracht elders zo snel mogelijk vaste voet te krijgen en het verloren terrein te herwinnen. De Philippijnen vormen nog een vrij hecht Rooms-Katholiek bolwerk. In Vietnam kan men het huidige, door Frankrijk gesteunde, regiem van Keizer Bao-Dai, die gehuwd is met een Katholiek meisje, zien als een inderhaast opgeworpen dam tegen de rode vloed. Of het zal helpen? Als de missie in Vietnam nog een toekomst heeft, zal het niet zijn dank zij Keizer Bao-Dai, maar dank zij de inheemse geestelijkheid, die zich in meerderheid met de nationalistische beweging van Ho Chi-Minh verbonden heeft.
Ook in Indonesië hebben de Katholieken sinds het einde van de oorlog een koortsachtige activiteit ontplooid. Van de nieuw uitgezonden ambtenaren en onderwijskrachten was een onevenredig groot percentage Katholiek. En de Katholieken hebben niet gerust, alvorens zowel de minister van Overzeese Gebiedsdelen als de Gouverneur-Generaal Katholiek waren: het tweetal Sassen-Beel.
Het is voor velen nog steeds een onverklaard raadsel, waarom juist het optreden van dit tweetal binnen enkele maanden resulteerde in de tweede militaire actie - de domste aller dwaasheden. Waarom hebben de Rooms-Katholieken, die er bekend om staan zich bij elk politiek regiem zo goed als het gaat aan te passen, zich zozeer beangst getoond voor een Indonesische staat, geregeerd door republikeins-gezinde Indonesiërs? Welke klemmende argumenten hebben hen er toe doen besluiten, zich het risico op de hals te halen, dat de missie vereenzelvigd zou worden met de koloniale overheersing?
Zuiver-Hollands provincialisme, en dus kolonialisme? Het is nauwelijks aan te nemen. Daarvoor was het te duidelijk, dat Canada en Argentinië, overwegend Katholieke staten, Nederland in de Veiligheidsraad zo goed als het kon steunden. En er zijn aanwijzingen, dat de heren Sassen en Beel voor hun actie ook de instemming hadden van het Vaticaan en kardinaal Spellman.
Angst voor het communisme? Men kan zich nauwelijks voorstellen, dat dit het beslissende argument was, op een moment toen de regering Hatta