Parallellen en honger
In 1938 schreef Jhr. B.C.C.M.M. van Suchtelen, gepensionneerd Gouverneur van Sumatra's Oostkust, een opzienbarend tijdschriftartikel, getiteld: ‘Parallellen’. Hierin vergeleek de moedige schrijver het ‘bijzonder uitvoerrecht op bevolkingsrubber’ met de hongitochten uit de Compagniestijd waarbij de kruidnagelbomen buiten Ambon systematisch werden uitgeroeid om de prijzen hoog te houden - en met het cultuurstelsel van Van den Bosch.
De getrokken parallel bracht de oud-bewindsman tot de overtuiging ‘dat het bijzonder uitvoerrecht individueel in economischen zin véél zwaarder heeft gedrukt, dan de stelsels uit de vorige eeuwen’. ‘Was het wonder’, aldus de schrijver, ‘dat diepe ellende bij het getrapte volk explodeerde in hongerrelletjes?’
De heer van Suchtelen drong er dan ook op aan, om de ‘nieuwe ereschuld’ van 85 millioen gulden ‘te delgen, zover nog mogelijk is’.
En in zijn kort daarop verschenen boekje, getiteld ‘Neerlands nieuwe Eereschuld aan Indië’ komt een plaatje voor met de volgende afbeelding: Gouverneur-Generaal de Jonge stapt uit een moeras op het droge. Op zijn arm heeft hij een blank jongetje, met een plantershoed. De zakken van Gouverneur-Generaal en planter puilen van de bankbiljetten. Aan de andere hand van de Gouverneur-Generaal houdt zich een Indonesisch jongetje met moeite vast - het kan ternauwernood het hoofd boven water houden. Het opschrift is: Vadertje Gouvernement helpt zijn kinderen.
Tien jaar later. Jhr. van Suchtelen roert zich en tracht wederom van zich te laten spreken.
Soms om de Regering ter verantwoording te roepen over het nog steeds niet gedelgd zijn van de, nu reeds bijna oude, ereschuld? Neen.
Soms om nieuwe parallellen te trekken - bijvoorbeeld over militaire acties, die worden ondernomen zogenaamd om de belangen der bevolking, maar in werkelijkheid voornamelijk om de belangen van de ondernemers veilig te stellen? Neen.
Soms om aan de Nederlandse regering een nieuwe rekening te presenteren over de nieuwste, vrijwel ondelgbare ereschuld - een ereschuld ontstaan door de vele en vele duizenden Indonesiers, die als slachtoffers van