arbeidswet hadden gestemd, verslagen. Veel New Dealers, in 1946 vervangen, komen nu terug (en verschillende leden van de ‘Commissie voor on-Amerikaanse activiteit’ hebben uitgespeeld. Red.). Niet alleen dat de Democraten nu weer de meerderheid in beide huizen verworven hebben, maar van nog meer belang is het feit, dat in de fractie het noordelijke, dus linkse element, nu weer overheerst. Het is dus allemaal heel anders gelopen dan verwacht was. Er zijn natuurlijk genoeg wrijvingen binnen de Democratische Partij, maar het kiezersmandaat is zo duidelijk en de positie van Truman zo versterkt, dat, althans voorlopig, de President de partij gemakkelijk in de hand zal hebben. Voor de Republikeinen begint de zaak er minder rooskleurig uit te zien: sinds 1928 heeft de partij alle presidentsverkiezingen en op één na alle parlementsverkiezingen verloren. De generatie die gewend was aan de regelmaat van Republikeins bestuur, bij uitzondering afgewisseld door de tegenpartij, begint te dunnen. De meerderheid van de huidige kiezers heeft nooit onder Republikeins bewind gestemd en herinnert zich slechts de Hoover débâcle van '32. De idee dat Roosevelt tijdens de economische crisis en later tijdens oorlogsdreiging en gedurende de oorlog onverslaanbaar was, scheen een redelijke verklaring voor alle nederlagen - tot eergisteren. Men vraagt zich af of onder de gedemoraliseerde partijgangers zich niet een kiem voor een fascistische beweging zou kunnen ontwikkelen, nu het algemeen kiesrecht hun zo weinig uitzichten blijkt te bieden.
Tenslotte de invloed van de verkiezingsuitslag op de buitenlandse politiek. Deze zal, naar mijn mening, niet groot zijn maar toch evenmin onmerkbaar. De buitenlandse politiek is wel ‘bi-partisan’ maar het verschilt toch wel of men deze politiek maakt, of alleen maar ondersteunt. Voorts zijn de meer protectionistische tendenzen in de handelspolitiek, die een Republikeins bestuur ongetwijfeld gekenmerkt zouden hebben, nu van de baan.
Maar als ik me niet vergis was er ook nog een ander mandaat in de verkiezingsuitslag. De ‘blunder’ van de zending-Vinson (de voorgenomen vredesmissie naar Moskou. Red.), is door het kiezerscorps ongetwijfeld instinctief als een stap in de goede richting aangevoeld. Als iets Truman stemmen gekost zou hebben, - zo was de algemene opinie - moet het dit initiatief geweest zijn. Volgens mij heeft hij er uitsluitend bij gewonnen. Dit volk is heftig anti-communistisch, maar het wil geen onnodige en ontijdige oorlog. Het wantrouwt het State Department, omdat er te veel Wall Street mensen zitten, en was bang dat onder Republikeinen die tendentie nog zou toenemen. Met andere woorden, de stemming kan zonder overdrijving mede uitgelegd worden als een plebisciet tegen het huidige State Department (en het Dept. van Defensie inbegrepen). Ik kan dit alles niet bewijzen, maar dit zijn indrukken die ik, zo hier en daar mijn oor te luisteren leggende, heb opgedaan.
4 Nov. 1948