zelfstandig in het denken en in het bezit van een uitstekend geheugen. Intellectueel begaafd, ruim van blik, zijn zij toch vóór alles mannen van de daad.
Als men dit zo leest, lijkt het, of men een karaktertekening van Beckman vóór zich heeft. Hij bezat deze combinatie van eigenschappen, die een man voorbeschikken om een grote rol te spelen in een tijd van stormachtige ontwikkeling, als wij thans doormaken. Te veel mist helaas het democratisch socialisme dit met kracht en zelfvertrouwen doorzettende hervormingsstreven. Vandaar het onrustige gevoel, dat het accent meer ligt op het herstel dan op de vernieuwing. Er is vernieuwing, ongetwijfeld, maar het tempo is te traag, de drang niet vurig genoeg, de overtuiging te lauw, als gevolg waarvan sterke weerstanden vermeden worden.
Mevr. Bok wees er zelf op, dat haar studie niet volledig was. Haar onderzoek betrof voornamelijk de eigenlijke staats- of staatsrechthervormers. Daartegenover staan de staatslieden, wier betekenis meer op administratief terrein ligt, zij, die hun voornaamste taak zien in het zo goed mogelijk doen functionneren van het bestaande apparaat. Natuurlijk vindt men ook daaronder grote figuren (denk b.v. aan iemand als Johan de Witt), maar onze tijd heeft nu eenmaal meer behoefte aan het ijveraars-, het hervormerstype.
Het is vooral met het oog daarop, dat wij het stuwende elan van onzen vriend Beckman thans zo node missen.
Hij had veel overeenkomst met den door hem zo vereerden Troelstra en het is daarom niet te verwonderen, dat zij beiden het zo goed met elkaar konden vinden. Dezelfde staag brandende hartstocht voor het van jongs-af beleden ideaal, een hartstocht, die soms in eens kon uitslaan. Dezelfde brede visie, die alle kleinheid en benepenheid verachtte, die ook het schijnbaar onbetekenende uithief boven politiek gehakketak, die leerde de blik voorwaarts te richten. In beide iets van het profetische, dat den waarlijk groten staatsman kenmerkt. In beiden ook de sterke liefde voor het vaderland, die zij zagen als een noodzakelijke voorwaarde voor waarachtige internationale zin.
Er was - hoe kan het anders? - ook verschil. Bij Beckman leefde sterker het begrip voor het constructieve element in de strijd voor het socialisme. Een kwestie van generatie! Maar nooit zou Beckman vervallen in een overschatting van de betekenis van het werk-van-