Emanuel Boekman
door
S. Mok
Toen enkele dagen na de capitulatie van het Nederlandsche leger tot de afgeslotenheid der provincie geruchten uit Amsterdam doordrongen, behoorde daartoe ook het ontstellende nieuws over de vele zelfmoorden van Nederlandsche Joden. Tot die eerste slachtoffers van de Duitsche overweldiging behoorden ook Boekman en zijn echtgenoote.
Wanneer ik nu, na bijna zes jaren van schokkende beproevingen, mij zet om over hem te schrijven, dan gevoel ik eerst goed, hoe wij hem al die jaren hebben gemist. Wij waren ons van dit gemis bewust. Hoe dikwijls hebben enkele goede vrienden tot elkaar gezegd in de donkerste dagen der bezetting, ja zelfs in de ellende van het Jodenkamp: konden wij Boekman maar om raad vragen. Het heeft niet zoo mogen zijn en als wij denken aan het lot, dat ook hem had kunnen treffen, dan moeten wij naar oud-Joodschen trant zeggen: ook dit was ten goede.
Wie Boekman herdenkt, is geneigd in de eerste plaats aan den Amsterdammer te denken. Hij is er geboren (op 15 Augustus 1889), heeft er gewoond en gestudeerd, heeft de stad, als raadslid en wethouder, negentien jaren mede bestuurd. Zijn liefde voor de stad en haar schoonheid was een stuk van zijn wezen.
Maar daarnaast was hij op weg een Nederlandsche persoonlijkheid te worden. In de eerste plaats als vernieuwer der sociaal-democratie; daarnaast door zijn belangrijk werk voor de kunst in elken vorm.
Men kan ook Boekman slechts begrijpen, wanneer men zijn afkomst en ontwikkeling kent. Zijn vader was een arm man: eerst diamantbewerker, later boekhandelaar. In het ouderlijk huis moet hij reeds de liefde voor het boek hebben opgedaan, welke zoo typeerend voor hem was en die zelfs tot uiting kwam in de bijna teedere wijze, waarop hij een boek aanvatte.
Als jongen van veertien jaar koos hij, vermoedelijk om die liefde voor het boek, het drukkersvak. Hij werd letterzetter en bleef daar zijn leven lang trotsch op. Aan de typografische verzorging van zijn proefschrift heeft hij een zeer bijzondere zorg besteed.
Op zijn negentiende jaar werd hij telegrafist, drie jaren later