[Nieuw Letterkundig Magazijn Nummer 2]
De redactie aan het woord
Voor u ligt het themanummer van het Nieuw Letterkundig Magazijn: ‘Seks in de biografie’.
In dit jaar 2014, waarin de door paus Franciscus bijeengeroepen buitengewone bisschoppensynode plaatsvond van de rooms-katholieke kerk in Rome, waar de honderden deelnemers zich bogen over het standpunt van de kerk ten aanzien van de seksuele moraal en de te volgen richtlijnen, leek het de redactie van NLM extra toepasselijk en interessant om het decembernummer aan bovengenoemd thema te wijden.
Hiertoe heeft de redactie voorjaar 2014 zo'n twintigtal auteurs van nog niet voltooide biografieën benaderd met het verzoek een stukje te schrijven over dit onderwerp, waarbij sturende vragen waren: Hoe staat de biograaf tegenover het seksuele leven van zijn of haar gebiografeerde? Wat doet hij/zij met de, soms zeer precaire, informatie over de beschrevene?
Nagenoeg alle benaderde biografen hebben positief, soms ronduit enthousiast, gereageerd op dit verzoek. Een paar durfden of wilden het niet aan omdat hun onderzoek zich nog in een te pril stadium bevindt. Uiteindelijk hebben dertien auteurs een bijdrage geleverd.
Het resultaat is een vrij bont geheel geworden. Niet alleen zijn de gebiografeerden zeer divers en hebben zij, onder meer op seksueel gebied, zeer verschillende levens geleid, maar ook de biografen verschillen onderling, qua visie, aanpak en doel. Zo vormt voor een paar van hen de te schrijven biografie tevens hun proefschrift. Ook wat betreft de publiceervrijheid op seksueel gebied lopen de auteurs behoorlijk uiteen, zoals u zult zien.
Één biograaf - hier dus niet aanwezig - vond het verzoek van de redactie het zoveelste bewijs van de toenemende vulgarisering en popularisering van de literatuur. Gemakshalve gooide deze literator het voornemen van de NLM-redactie op één hoop met de toen net geopende tentoonstelling in het Letterkundig Museum: Heleen van Royen: Selfmade. Zelfs heeft deze meneer dit item naar de ‘media’, i.c. de radio, doorgespeeld, waar men hoopte ‘een relletje over vulgair populisme in de Maatschappij’ te ontketenen. U begrijpt: de redactie heeft deze hoop direct zo veel mogelijk de kop ingedrukt.
Hoe dan ook, na het lezen van dit themanummer kunt u zelf oordelen of hier sprake is van het gewraakte ‘vulgair populisme’ of van een veelzijdige en boeiende belichting van een onderwerp dat inherent is aan het schrijven van een grondige biografie.
De redactie wenst u veel leesplezier.
Noot
De afbeelding op de omslag toont Venus en Adonis, naar een schilderij uit 1554 (in het Museo del Prado in Madrid) van de Italiaanse schilder Titiaan (1487-1576). In de westerse wereld was deze voorstelling toentertijd het erotische beeld bij uitstek, alsook een symbool van de verschrikkelijke gevolgen die gepassioneerde liefde met zich mee kan brengen.