in de twintigste eeuw is, zullen de dichterlijke hoogtepunten van die afgelopen eeuw in het programma een plaats krijgen. Het festival opent met een feestelijk programma dat teruggrijpt naar het begin van de Nederlandstalige modernistische poëzie: de publicatie van de bundel Music Hall van Paul van Ostaijen in 1916. De deelnemende dichters zal gevraagd worden in een hedendaagse versie van de music hall een toepasselijk gedicht te lezen. Dit openingsprogramma zal ingeleid worden met een ‘defence of poetry’-lezing van de Mongoolse dichter Galsan Tschinag. Gedurende de gehele week zal, uitgebeeld door acteurs, een aantal grote dichters uit het verleden (zoals Herman Gorter, Fernando Pessoa en Anna Achmatova) hun werk ten gehore brengen in de foyers van de Schouwburg. De dichters Alvaro Mutis, Cees Nooteboom en Lorna Goodison houden korte lezingen over twintigste-eeuwse gedichten die een bijzondere betekenis voor hen hebben. Ter afsluiting van het festival wordt de deelnemende dichters van het festival gevraagd een gedicht uit hun taalgebied voor te lezen dat zij vanuit deze eeuw zouden willen meenemen naar het volgende millennium. Zo kan dit slotprogramma een kleine bloemlezing opleveren van de belangrijkste en mooiste twintigste-eeuwse gedichten uit de wereldpoëzie.
Het belang van klimatologische omstandigheden - warmte en kou, licht en donker - voor de poëzie zou tot een tweede thema van het festival uit kunnen groeien, aangezien zes Engelstalige Caribische dichters en zes IJslandse dichters zijn uitgenodigd. In een discussie zullen dichters uit beide streken ingaan op de vraag in hoeverre bepaalde passages in gedichten onvertaalbaar kunnen worden door onbekendheid met de specifieke culturele en natuurlijke achtergrond van de dichter. Om het dertigjarig jubileum van Poetry International extra luister bij te zetten, zijn vijf dichters, allen jonger dan het festival, uitgenodigd voor een spectaculaire poetry slam. De ‘slam’ is een in Amerika uitgevonden en nu ook in Europa aan populariteit winnend poëzieprogramma, waarin dichters met veel gevoel voor theater voordragen uit eigen werk, en in verschillende rondes strijden om de hoogste eer. Geluidsopnamen van de hoogtepunten uit Poetry International zullen te horen zijn uit kleine mondjes in zogenaamde ‘luistermuren’, ontworpen door de kunstenaar Chaim Levano.
De twee grootste levende Nederlandstalige dichters, Hugo Claus en Gerrit Kouwenaar, vierden respectievelijk hun zeventigste en vijfenzeventigste verjaardag. Poetry International brengt een programma rond en met hen. In 1999 zal in Nederland de eerste complete editie ter wereld verschijnen van het dichtwerk van de in 1998 overleden Poolse dichter Zbigniew Herbert. In een speciaal programma, waaraan ook dichters van het festival zullen deelnemen, zal aandacht aan zijn werk besteed worden. Daarnaast is de tweehonderdste geboortedag van Aleksandr Poesjkin aanleiding tot een aantal activiteiten en een kleine tentoonstelling rond zijn persoon en werk.
Gedurende de week worden er als ieder jaar twee vertaalprojecten georganiseerd, waaraan alle dichters van het festival kunnen deelnemen. Het eerste zal deze keer zijn gewijd aan de Kroatische dichter Slavko Mihalic (Karlovac, 1928), het tweede aan de Nederlandse dichter Willem Jan Otten. Ook het jaarlijks terugkerende programma ‘Doorfluisteringen’ zal dit jaar weer plaatsvinden: een gedicht van Hugo Claus wordt dagelijks van de ene taal naar de andere vertaald en uiteindelijk weer terug in het Nederlands - met hoogstwaarschijnlijk een compleet nieuw gedicht tot gevolg.
Een overzicht van de verschillende programma's tijdens het komende festival is vanaf eind mei beschikbaar. Wie de folder graag thuis wil ontvangen kan vanaf heden haar/zijn adres doorgeven aan Poetry International, telefoon 010-2822777.