Anoniem
Vlaamse fabels 8
Het Vlaamse bedrijfsleven
De ‘vervlaamsing van het bedrijfsleven’ was, enkele jaren terug, een vaste roffel op de ‘Vlaamse grieventrommel’. Intussen is er een boel veranderd. Wie de zaterdagkrant openslaat, vindt daarin geen ‘geranten’, ‘comptables’ en ‘commis-voyageurs’ meer, maar is wat daarvoor in de plaats gekomen is, zoveel beter?
In de personeelsgids van De Standaard van 16 april 1983 staat geen enkele Franstalige advertentie meer, zelfs geen tweetalige. Wèl staan er een zevental exclusief in het Engels gestelde personeelsaanvragen in het blad. De firma Estée Lauder International, ‘world leader in exclusive cosmetics’, kijkt uit naar een ‘Senior Auditor’. Hun personeelsdirecteur (pardon: Personnel Director) woont overigens in de Nijverheidsstraat in Oevel. Een paar bladzijden verder zoekt een verder anoniem blijvende ‘Multinational Company’ naar een kandidaat voor ‘A Senior Position within the financial department’. Andere firma's vragen naar een ‘Assistant Controller’, een ‘Electrical Engineer’, een ‘Spare Parts Administrator’ en een ‘Accountant’. Ook is er een vacature voor een ‘Programme Director’, wiens nationaliteit er niet toe doet, als hij maar vloeiend Engels en ‘at least one European language’ spreekt. De ‘Personnel Officer’ van deze firma, ene Mrs. Vanderlinden, woont in de avenue des Arts van de stad Brussels, dezelfde stad trouwens waar een ‘International Advertising Agency’ een ‘General bookkeeping and secretarial work (m/f)’ begeert, die in tegenstelling met onze programmadirecteur tenminste vier talen moet kennen.
Misschien ben ik een ouderwetse zak als ik het onbehoorlijk vind dat internationale firma's eentalig in het Engels adverteren (notabene in een krant die avv-vvk in haar schild voert). En misschien is het een handige zet van die adverteerders om hun vacatures in een vreemde taal te stellen: zo zullen tenminste geen